MITRA, M. Charakterizace sýrových analogů vyrobených s přídavkem ořechového oleje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je pilotní částí studie, která se bude zabývat sledováním senzorické kvality sýrových analogů, vyrobených s přídavkem různých typů rostlinných olejů, s cílem zvýšit jejich nutriční hodnotu a zároveň atraktivitu pro spotřebitele. Studie probíhá ve spolupráci s Mendelu v Brně. V teoretické části práce je, na základě kvalitně provedené literární rešerše, popsána problematika sýrových analogů. Zvláštní pozornost je věnována mastným kyselinám, těkavým látkám a možnostem jejich analytického stanovení. V této práci se jedná konkrétně o analogy s pistáciovým olejem. Modelové vzorky byly vyrobeny na Mendelu v rámci experimentální části a charakterizovány z hlediska senzorické kvality, obsahu těkavých (aromatických) látek a mastných kyselin, s cílem posoudit vliv přidaného pistáciového oleje na uvedené parametry. Pro stanovení těkavých látek byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí. Pro stanovení volných a vázaných mastných kyselin byla aplikována izolace lipidů směsí rozpouštědel (diethylether, petrolether), následná esterifikace za použití bortrifluoridu jako katalyzátoru a analýza plynovou chromatografií s plameno-ionizační detekcí. Student přistupoval k řešení práce se zájmem a s velkým nasazením. Aktivně se podílel na výrobě samotných vzorků, kde prokázal schopnost práce nejen v analytické laboratoři, ale i v technologickém poloprovozu. V laboratoři pak prokázal pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládl práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byl zcela samostatný, připravoval si vzorky, organizoval průběh práce, zpracovával a vyhodnocoval získané výsledky. Pracoval systematicky a svědomitě, prokázal schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientoval v příslušné problematice. Velmi účinně využíval teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinoval se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Diviš, Pavel

Předložená diplomová práce splňuje požadavky zadání. Práce je dobře jazykově zpracována, má logické členění a je v ní využito odkazů na celkem 88 literárních zdrojů, které jsou správně citovány. Při interpretaci výsledků bych do budoucna studentovi doporučil nastudovat si problematiku uvádění číselných údajů, platných číslic, %, apod. Některé uváděné grafy mají stejnou vypovídající hodnotu (jsou v práci nadbytečné). Prezentace výsledků senzorického hodnocení není čtenářovi zcela jasná (výsledky v grafu vs. hodnotící dotazník). Pozitivně lze hodnotit přidání dalších výsledků do diplomové práce (snímky z elektronového mikroskopu). Diskuse takto získaných výsledků a prezentace získaných fotagrafií by však mohla být kvalitnější. Závěry práce jsou zpracovány jasně a lze s nimi souhlasit. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a celkově ji hodnotím známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124106