DIADO, A. Probiotika a jejich využití v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Splnění cílů bakalářské práce bylo náročné jak po stránce teoretické, tak po stránce praktické. Po stránce teoretické autorka samostatně zpracovala původní cizojazyčnou literaturu dostupnou z internetových zdrojů. Autorka dále musela zvládnout řadu technik z oblasti mikrobiologie a molekulární biotechnologie. Zvládnutí těchto postupů jí umožnilo vypracovat bakalářskou práci na velmi dobré úrovni.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená bakalářská práce Alexandry Diado "Probiotika a jejich využití v potravinářství” se zabývá problematikou mikroorganismů s probiotickými vlastnostmi se zaměřením na rody Lactobacillus a Bifidobacterium. Problematika je vysoce aktuální vzhledem k vlivu sledovaných mikrorganismů na zdraví lidí. Práce je členěna do 9 kapitol: Úvod, Probiotika, Metody identifikace probiotických bakterií (teoretická část), Cíl práce, Experimentální část, Výsledky, Diskuze, Závěr, Seznam použité literatury a Seznam použitých zkratek. Práce má rozsah 44 stran. V teoretické části se studentka zabývala problematikou probiotik a symbiotik a využití probiotických mikroorganismů v různých potravinářských výrobcích. Dále popsala princip a průběh polymerázové řetězové reakvce. V kapitole Experimentální část byl uveden postup kultivace bakteriálních buněk, izolace DNA fenolovou extrakcí, spektrofotometrické stanovení koncentrace DNA, provedení PCR a detekce produktů PCR pomocí gelové elektroforézy. V kapitole "Výsledky“ byly postupy uvedené v experimentální části použity k izolaci DNA. Poté byla amplifikovatelnost izolované DNA ověřena pomocí primerů specifických pro doménu Bakteria. Pomocí PCR specifické pro rod Lactobacillus byla prokázána přítomnost cílové DNA v kultuře. V seznamu použitých literatury je uvedeno 24 citací. Práce je zpracována přehledně i když poněkud stručně. V práci jsem zaznamenal několik formálních překlepů, které však nemají zásadní význam. Po zodpovězení dotazů doporučuji předloženou bakalářskou práci Alexandry Diado "Probiotika a jejich využití v potravinářství” k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení doporučuji udělení titulu Bc.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B |
eVSKP id 72565