DIADO, A. Probiotika a jejich využití v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Splnění cílů bakalářské práce bylo náročné jak po stránce teoretické, tak po stránce praktické. Po stránce teoretické autorka samostatně zpracovala původní cizojazyčnou literaturu dostupnou z internetových zdrojů. Autorka dále musela zvládnout řadu technik z oblasti mikrobiologie a molekulární biotechnologie. Zvládnutí těchto postupů jí umožnilo vypracovat bakalářskou práci na velmi dobré úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Kvalita zpracování výsledků B
Celkový přístup k řešení úkolů C
Využívání konzultací při řešení práce B
Závěry práce a jejich formulace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Předložená bakalářská práce Alexandry Diado "Probiotika a jejich využití v potravinářství” se zabývá problematikou mikroorganismů s probiotickými vlastnostmi se zaměřením na rody Lactobacillus a Bifidobacterium. Problematika je vysoce aktuální vzhledem k vlivu sledovaných mikrorganismů na zdraví lidí. Práce je členěna do 9 kapitol: Úvod, Probiotika, Metody identifikace probiotických bakterií (teoretická část), Cíl práce, Experimentální část, Výsledky, Diskuze, Závěr, Seznam použité literatury a Seznam použitých zkratek. Práce má rozsah 44 stran. V teoretické části se studentka zabývala problematikou probiotik a symbiotik a využití probiotických mikroorganismů v různých potravinářských výrobcích. Dále popsala princip a průběh polymerázové řetězové reakvce. V kapitole Experimentální část byl uveden postup kultivace bakteriálních buněk, izolace DNA fenolovou extrakcí, spektrofotometrické stanovení koncentrace DNA, provedení PCR a detekce produktů PCR pomocí gelové elektroforézy. V kapitole "Výsledky“ byly postupy uvedené v experimentální části použity k izolaci DNA. Poté byla amplifikovatelnost izolované DNA ověřena pomocí primerů specifických pro doménu Bakteria. Pomocí PCR specifické pro rod Lactobacillus byla prokázána přítomnost cílové DNA v kultuře. V seznamu použitých literatury je uvedeno 24 citací. Práce je zpracována přehledně i když poněkud stručně. V práci jsem zaznamenal několik formálních překlepů, které však nemají zásadní význam. Po zodpovězení dotazů doporučuji předloženou bakalářskou práci Alexandry Diado "Probiotika a jejich využití v potravinářství” k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení doporučuji udělení titulu Bc.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 72565