MACHÁTOVÁ, N. Analýza mikrobiomu medu v závislosti na jeho původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Tématem předkládané diplomové práce studentky Bc. Nikol Máchátové je analýza mikrobiomu medu v závislosti na jeho původu. Práce zpracovává problematiku složení medu, jeho fyzikálně-chemických, a především mikrobiologických vlastností a využití těchto poznatků při odhalování falšování medu. Jedním z hlavních cílů práce bylo ověření možnosti rozlišení medů podle původu na základě zastoupení jejich mikrobioty a vypracování vhodné metody. Celkově je práce zpracována přehledně a srozumitelně, jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazuji. A to nejen v teoretické, ale i experimentální části práce. Studentka se opírá o dostatečné množství aktuální literatury. Kontrola podobnosti vykazuje hodnotu 19 %. Při detailním náhledu lze říci, že podobnost spočívá především metodické části práce, tedy v popisu použitých metod. V rámci experimentální části práce studentka analyzovala 6 druhů medu pocházejících z různých evropských zemí jak mikrobiologickými, tak i molekulárně-diagnostickými metodami. Přestože autorka je studentkou kombinované formy studia, což se promítlo do jejich časových možností, je práce i po experimentální stránce postavena na dostatečném množství analýz a získaných dat. Studentka pracovala s velkou dávkou samostatnosti, výsledky zpracovala a v rámci diskuse srozumitelně a názorně zhodnotila. V průběhu řešení práce aktivně využívala možnosti konzultací. Práce obsahově, zpracováním a rozsahem vyhovuje všem požadavkům. Byly splněny všechny cíle a body zadání, a proto doporučuji práci k obhajobě. Navrhuji hodnotit ji stupněm A/ výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A |
Studentka Bc. Nikol Machátová se v předložené práci věnuje analýze mikroorganismů vyskytujících se v medu pomocí kultivačních a molekulární diagnostických metod. V teoretické části této práce jsou shrnuty poznatky ohledně složení, vlastností, kontaminantech a autenticitě medu. V závěru této části se studentka věnovala legislativními požadavky na kvalitu medu a teoretickému základu k analýzám využívaných v této práci. Literární rešerše je zpracována přehledně, kapitoly na sebe logicky navazují, jsou řádně odcitovány, a tvoří dostatečný teoretický základ pro experimentální část. Experimentální část je taktéž sepsána logicky a přehledně. Měla bych pouze výhradu k podkapitole 4.2.12 (strana 34), kdy text není v trpném rodě a působí celkově nedotaženě. V rámci této části bylo provedeno dostatečné množství experimentů, aby byly splněny zadané cíle práce. Výsledky jsou zpracovány ve formě přehledných tabulek a grafů, které jsou řádně oddiskutovány. Zde bych pouze vytkla formát čísel na ose y u Grafu 16. V případě diskuse výsledků mohla studentka více diskutovat získané výsledky s dostupnou literaturou. Po stránce obsahové nemám k této práci žádné zásadní výtky. V práci se vyskytuje minimum gramatických chyb. Po formální stránce se zde nachází drobné typografické chyby, které nejsou v souladu s pravidly fakulty pro psaní VŠKP. Především se jedná o jinou velikost písma v obsahu, špatné odsazení prvních řádků odstavce, chybný formát titulků grafů. Uvedené formální nedostatky však nesnižují kvalitu předložené práce. Celkový počet stran je 59, což splňuje doporučený rozsah VŠKP. V práci bylo využito 51 citací literárních zdrojů, což lze považovat za dostatečné. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A (výborně).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 161994