PRACHÁROVÁ, A. Stanovení autenticity potravinářských výrobků s ovocnou složkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Diplomová práce je zaměřena na využití zejména molekulárních a rovněž chromatografických metod ke stanovení autenticity dětských výrobků s ovocnou složkou, a to jak na modelových, tak i na reálných vzorcích z obchodní sítě. Studentka přistupovala k řešení zadaného tématu se zájmem a iniciativně a postupně zvládla řadu metod náročných na provedení i vyhodnocení. Časově náročná práce vyžadovala zvládnutí řady technik od izolace rostlinné DNA z několika druhů ovoce přes stanovení její koncentrace a čistoty, elektroforetické techniky až po návrh primerů pro simultánní stanovení několika druhů ovoce pokročilou metodou multiplex PCR a pomocí vysokorozlišovací analýzy křivek tání. Z instrumentálních metod byla využita zejména extrakce a kapalinová chromatografie. V rámci molekulárních metod byla vyvinuta a ověřena duplex metoda simultánního důkazu broskve a švestky a důkaz přítomnosti jablečné DNA. Studentka projevila postupně potřebnou samostatnost i organizační schopnosti při zvládnutí časově i metodicky náročné práce. Během práce aktivně využívala konzultace a pokusila se vyhodnotit, interpretovat a diskutovat získaná data v souvislostech a zformulovat odpovídající závěry. Získané výsledky zpracovala studentka do velmi kvalitní a diplomové práce. Výsledky budou cenným základem a východiskem pro navazující studie i pro praktické aplikace a budou součástí poříspěvku na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Diplomová práce Bc. Adriany Prachárové se zabývá vysoce aktuální problematikou stanovení autenticity dětských ovocných výživ pomocí molekulárních a instrumentálních metod. Práce je sepsaná na celkem 84 stranách, je klasicky členěna na úvod, teoretickou část, cíle práce, experimentální část, výsledky a diskuse a závěr. Teoretická část přehledně informuje o problematice daného tématu, shrnuje nejvýznamnější poznatky o studované problematice a je doplněna řadou literárních údajů a názorných obrázků. Experimentální část popisuje přípravu pěti modelových ovocných směsí z ovoce (meruňka, broskev, švestka, banán a jablka), které byly použity k izolaci DNA. Izolovaná byla také DNA z listů těchto plodů a z plodu banánu, která byla použita jako kontrola k metodě PCR. Koncentrace a čistota izolované DNA byla stanovena spektrofotometricky. Modelové ovocné směsi byly použity k zjištění funkčnosti vybraných metod a k porovnání s komerčními dětskými výživami. Celkem bylo vybráno pět komerčních dětských výživ s různým podílem ovocné složky. Byly navrženy primery pro simultánní stanovení několika druhů ovoce pokročilou metodou multiplex PCR a pomocí vysokorozlišovací analýzy křivek tání. Byla vyvinuta a ověřena duplex metoda simultánního důkazu broskve a švestky a důkaz přítomnosti jablečné DNA. Výsledky jsou přehledně zpracovány v tabulkách a grafech a velmi podrobně komentovány v kapitole Výsledky a diskuse. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně a odpovídají experimentálním poznatkům. Práce obsahuje celkem 93 citací, část představuje původní práce v zahraničních časopisech a využívány jsou rovněž internetové zdroje. Formální stránka práce je na vynikající úrovni, grafické zpracování je provedeno vkusně a přehledně. Rovněž stylistická úroveň je velmi dobrá. Předložená práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131821