HORVÁTHOVÁ, I. Kosmetické přípravky na bázi rostlinných extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Iveta Horváthová se ve své bakalářské práci věnovala studiu antioxidační a antimikrobiální aktivity u vybraných rostlinný extraktů. Cílem práce byla především charakterizace zvolených přírodních bylinných extraktů a testování možnosti jejich aplikace v kosmetických přípravcích s antimikrobiálním účinkem. Všechny stanovené cíle zadání studentka splnila. Při psaní teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Během řešení experimentální části práce pak zvládla řadu různých metod. Studentka pracovala se zájmem o studovanou problematiku a postup práce i výsledky průběžně konzultovala. Dosažené výsledky studentka zvládla rovněž přehledně zpracovat i okomentovat. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Předložená bakalářská práce je zaměřena na kosmetické přípravky na bázi rostlinných extraktů. Vybrané téma je stále aktuální a formulace s rostlinnými složkami jsou velice žádané, jak ze strany kosmetického průmyslu, tak samotnými spotřebiteli. Teoretická část je věnována charakterizace vybraných bylin a aktivních látek rostlinného původu využívaných v kosmetice. Dále jsou komentovány druhy mikroorganismů a testy sledující antimikrobiální aktivitu. V neposlední řadě jsou také zmíněny různé techniky enkapsulace aktivních látek. Zdroje citací jsou v této bakalářské práci v nadprůměrném počtu 105 a jsou povětšinou citovány a zobrazeny správně, až na výjimku zdvojené citace 9 a 10. V experimentální části se studentka věnovala přípravě extraktů, jejich charakterizaci a výběru vhodných vzorků pro další práci. Dále studentka porovnávala různé druhy lecitinu pro přípravu liposomů a diskutovala jejich vlivy na vlastnosti těchto částic. Kromě dlouhodobé stability sledovala studentka také uvolňování aktivních látek v průběhu modelového trávení. Jako poslední krok experimentální části byla sledována antimikrobiální aktivita vybraných vzorků proti několika druhům jak Grampozitivních, tak Gramnegativních bakterií a kvasince Candida glabrata. Jako poslední cíl si bakalářka vytyčila navržení kosmetického přípravku s obsahem vybraných aktivních látek. Kdy studentka diskutovala naměřená data a dle nich navrhla kombinaci ethanolového extraktu heřmánku pravého ve formě liposomů ze slunečnicového lecitinu v kombinaci s volným vodným extraktem z citronové trávy. Práce je vhodně členěna. Výsledky jsou řádně okomentovány a zobrazeny v grafech a tabulkách. Převážně jsou zobrazeny a okomentovány řádně, až na výjimky jako jsou nesrovnalosti v datech v tabulce 9 a na obrázku 30 a dále v zaměněných datových řadách v tabulce 11 a v obrázku 32. Studentka v práci splnila veškeré vytyčené cíle a z tohoto důvodu ji doporučuji k obhajobě. Bakalářskou práci Ivety Horváthové hodnotím celkovou známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 123939