RAPTA, M. Regulace produkce lipidů a lipidických metabolitů u kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Předložená diplomová práce je zaměřena na využití moderních mikrokultivačních a instrumentálních technik k analýze lipidických metabolitů produkovaných karotenogenními kvasinkami za různých podmínek. Část experimentů byla řešena v rámci stáže Erasmus+ ve společnosti Nofima, As, Norsko a na Norwegian University of Life Sciences, As, Norsko. Zde bylo využito unikátní vybavení na mikrokultivaci mikroorganismů spojené s FTIR analýzou metabolitů. Byla rovněž zavedena a otestována metoda Ramanovy mikrospektroskopie. V průběhu řešení diplomové bylo nutné zvládnout celou řadu klasických postupů i složitých instrumentálních technik včetně statistického zpracování výsledků. Diplomant si s náročnou prací v mezinárodním kolektivu poradil velmi dobře, experimenty z Norska vyhodnotil a v laboratořích FCH doplnil sérií scale-up kultivací spojených se srovnávací chromatografickou analýzou. Výsledky zpracoval do výstižné a dobře dokumentované práce. Výsledky byly prezentovány na studentské konferenci v Bratislavě (1.místo) a jsou součástí několika odborných sdělení na mezinárodních fórech. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, nadstandardní úrovni práce a vysoké kvalitě výsledků doporučuji diplomovu práci k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
1. Na strane 25 autor cituje, že oblasť polysacharidov nie je významná pri rozlišovaní húb a baktérií. Ako možno chápať nevýznamnosť polysacharidovej oblasti húb a baktérií? 2. Ako autor vysvetlí zistenú skutočnosť, že zvýšená produkcia lipidov súvisí so zníženou produkciou karotenoidov a naopak? 3. Môže vniknúť posun v absorbčných píkoch FTIR spektrách pri kultivácii na odpadnom glycerole a glukóze ?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 77333