RAPTA, M. Regulace produkce lipidů a lipidických metabolitů u kvasinek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce je zaměřena na využití moderních mikrokultivačních a instrumentálních technik k analýze lipidických metabolitů produkovaných karotenogenními kvasinkami za různých podmínek. Část experimentů byla řešena v rámci stáže Erasmus+ ve společnosti Nofima, As, Norsko a na Norwegian University of Life Sciences, As, Norsko. Zde bylo využito unikátní vybavení na mikrokultivaci mikroorganismů spojené s FTIR analýzou metabolitů. Byla rovněž zavedena a otestována metoda Ramanovy mikrospektroskopie. V průběhu řešení diplomové bylo nutné zvládnout celou řadu klasických postupů i složitých instrumentálních technik včetně statistického zpracování výsledků. Diplomant si s náročnou prací v mezinárodním kolektivu poradil velmi dobře, experimenty z Norska vyhodnotil a v laboratořích FCH doplnil sérií scale-up kultivací spojených se srovnávací chromatografickou analýzou. Výsledky zpracoval do výstižné a dobře dokumentované práce. Výsledky byly prezentovány na studentské konferenci v Bratislavě (1.místo) a jsou součástí několika odborných sdělení na mezinárodních fórech. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, nadstandardní úrovni práce a vysoké kvalitě výsledků doporučuji diplomovu práci k obhajobě a hodnotím stupněm "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Breierová, Emília

1. Na strane 25 autor cituje, že oblasť polysacharidov nie je významná pri rozlišovaní húb a baktérií. Ako možno chápať nevýznamnosť polysacharidovej oblasti húb a baktérií? 2. Ako autor vysvetlí zistenú skutočnosť, že zvýšená produkcia lipidov súvisí so zníženou produkciou karotenoidov a naopak? 3. Môže vniknúť posun v absorbčných píkoch FTIR spektrách pri kultivácii na odpadnom glycerole a glukóze ?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 77333