PECHÁČKOVÁ, K. Studium tepelných vlastností sacharózy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Zmeškal, Oldřich

Studentka se v bakalářské práci zabývala studiem tepelných vlastností cukrů při jejich fázové přeměně. Cílem bylo zjistit, zda je lze využít jako levnější náhradu za jejich alkoholy při akumulaci tepla v průběhu fázové přeměny. Cíle práce byly splněny, z vlastních experimentálních prací však vyplynulo, že náhrada není vhodná z důvodů degradace (karamelizace) při opakování cyklů. Navíc byly měřeny i vlastnosti roztoků cukrů, což také nevedlo k potenciálnímu aplikačnímu využití. Studentka k práci přistupovala velmi svědomitě, využívala pravidelných konzultací k diskuzím zaměřeným na zpracování a interpretaci výsledků. Nicméně z výše uvedených důvodů bude její eventuální diplomová práce zaměřena na jiné materiály.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lucie, Trhlíková

Předložená bakalářská práce, která se zabývá studiem tepelných vlastností sacharózy, je dobře členěna. V úvodní části jsou přehledně popsány vlastnosti studovaných materiálů a metody studia tepelných vlastností. V experimentální části práce je popsána metoda a postup měření. Byla změřena sacharóza v různých čistotách a následně její roztoky. Data jsou přehledně zpracována do grafů a tabulek a následně jsou všechny výsledky diskutovány. V práci se objevuje několik formálních chyb. Obsah je špatně naformátovaný. Došlo ke špatnému pořadí citací (začíná se citací literatury 3 a poté následuje citace 2 a 1) a k chybějící citaci na literaturu 4. Na straně 19 je zobrazen poměrně velký obrázek a díky tomuto došlo ke snížení kvality. Popisy v tabulkách, které se vyskytují v modrém poli, jsou špatně čitelné. V obr. 6 jsou špatně čitelné hodnoty na ose x a v obr. 7 je špatně čitelná legenda. Tyto formální chyby nijak nesnižují kvalitu práce. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91169