MIHÁLOVÁ, V. Testování účinků směsi beta-glukanů a antimikrobiálních extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Předložená bakalářská práce studentky Veroniky Mihálové se zabývá testováním směsi beta-glukanů a antimikrobiálních přírodních extraktů. Studentka zpracovala přehlednou teoretickou rešerši s využitím řady především zahraniční separátní literatury. K experimentální části práce přistupovala velmi aktivně a zodpovědně. Zvládla využít několik metod, od spektrofotometrických stanovení aktivních látek, přes HPLC, GC až stanovení antimikrobiálních aktivit s využitím kultivací mikroorganismů a testování cytotoxicity na buněčných liniích. V laboratoři byla schopná pracovat velice precizně a samostatně. Získané výsledky zpracovala a oddiskutovala. Studentka splnila zadané cíle práce, její práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Studentka Veronika Mihálová se ve své bakalářské práci zabývala studiem účinků směsí beta-glukanů s antimikrobiálními extrakty. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na přírodní látky s antioxidačními a antimikrobiálními účinky obecně. Poté se zabývala popisem 6 vybraných rostlin, které byly v práci charakterizovány. Dále se studentka v teoretické části zabývala beta-glukany a věnovala se charakterizaci 3 vybraných kvasinkových kmenů, které byly používány jako zdroje beta-glukanů. Dle mého názoru teoretická část postrádá obrázky, které by zvýšily její názornost. V rámci experimentální části se studentka věnovala kultivaci 3 kmenů kvasinek a následné charakterizaci získané biomasy z hlediska obsahu glukanů, mastných kyselin, karotenoidů a koenzymu Q. Dále se studentka věnovala přípravě a charakterizaci vodných extraktů z 6 vybraných rostlin. Závěrem experimentální části bylo zkoumání antimikrobiálních a cytotoxických účinků směsi kvasinkové biomasy a rostlinných extraktů. Diskuze a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů a vhodnými komentáři. V některých grafech (graf 11, 13 a 15) je uvedeno velké množství dat a dochází ke zhoršení přehlednosti a v grafu 13 je uvedeno 8 sloupcových hodnot, ale pouze 6 z nich je vysvětleno v legendě. V kapitole 5.3 jsou chybně rozepsány zkratky PUFA a MUFA. V práci se vyskytují gramatické i typografické chyby. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B |
eVSKP id 131491