KOVÁŘOVÁ, M. Enzymatická hydrolýza odpadů po zpracování kávy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Studentka Markéta Kovářová se ve své bakalářské práci věnovala možnostem enzymatické hydrolýzy kávové sedliny. K řešení bakalářské práce přistupovala prakticky a svědomitě. Studentka si musela osvojit řadu laboratorních a analytických postupů např. kultivaci mikroorganismů (bakterií i plísní), spektrofotometrické stanovení enzymových aktivit, ultrafiltraci i elektroforetické metody. Teoretická část bakalářské práce je nadprůměrně rozsáhlá, studentka se v ní věnuje popisu zpracování kávy a charakterizaci odpadních produktů, enzymům jako katalyzátorům chemickým reakcím a jejich využití v praxi. Studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou, kterou správně a úplně cituje. V praktické části práce se studentka věnovala isolaci mikroorganismů schopných utilizovat kávovou sedlinu a charakterizaci jejich extracelulárních hydrolytických enzymů. Jako nejlepší producent se ukázal isolát plísně, který ještě nebyl identifikován, což bude jistě cílem navazujících prací. Výsledková část má logickou posloupnost a autorce se podařilo propojit jednotlivé části. Nicméně často je z textu cítit argumentační a formulační nejistota, také diskuze některých výsledků by mohla být hlubší a v ideálním případě by pak výsledky práce mohli být konfrontovány s odbornou literaturou. Nicméně s ohledem na zkušenosti autorky je práce na velice dobré úrovni a proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím známkou A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalářská práce Markéty Kovářové se zabývá studiem možností mikrobiální produkce vybraných extracelulárních hydrolytických enzymů při kultivaci na kávové sedlině. V teoretické části práce autorka podrobně a přehledně zpracovala danou problematiku. Zaměřila se zejména na charakterizaci kávy a možnosti využití jejich vedlejších odpadních produktů. Dále jsou v práci popsány zvolené mikroorganismy a sledované hydrolytické enzymy. Přestože je práce rozsáhlá, překlepy se vyskytují minimálně. V teoretické části autorka čerpala celkem z 50 zdrojů z převážné většiny z článků publikovaný v zahraničních odborných časopisech. Což svědčí o schopnosti autorky pracovat s odbornou literaturou. V experimentální části byl pro kultivaci na kávovém odpadu proveden výběr vhodného producenta. U zvoleného kmene byly dále stanovený vhodné podmínky kultivace. Součástí práce byla rovněž studie možnosti charakterizace a purifikace produkovaných enzymových preparátů. Výsledková část je logicky uspořádána do grafů, případně do tabulek. Jednotlivé výsledky jsou srozumitelně komentovány. V závěru byly získané poznatky přehledně shrnuty. Musím ocenění množství experimentální práce, kterou autorka odvedla. Velice kladně hodnotím rovněž to, že se práce zabývá aktuální problematikou a nabízí se možnost aplikace jejich výsledků v praxi. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm „A“.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 77296