HORKÁ, D. Vliv antimikrobiálních látek na trvanlivost raw potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Cílem předložené diplomové práce Bc. Daniely Horké byl vliv antimikrobiálních látek na trvanlivost „raw“ potravin. Téma bylo vybráno díky neustále se rozvíjejícímu fenoménu raw food a přibývajícím raw - vegan cukrárnám. Pozornost byla věnována především nebaleným cukrářským výrobkům dostupných v kavárnách. Součástí práce je přehledná literární rešerše zabývající se charakterizací „raw“ potravin, možnostmi nejčastější mikrobiální kontaminace v daných typech potravin a přehledem antimikrobiálních účinků aktivních látek získaných z přírodních materiálů. V rámci experimentální části práce byla využita řada metod k stanovení základních biologicky aktivních látek z vybraných přírodních materiálů, dále pak byly tyto materiály otestovány na antimikrobiální účinek proti G+, G- bakteriím a kvasinkám. Současně byly testované vzorky podrobeny sledování doby trvanlivosti, konkrétně množství vyskytujících se mikroorganismů jednak mikrobiologickými metodami, taky molekulární diagnostikou s využitím metody PCR. Za získaných výsledků byly vybrány kombinace antimikrobiálních látek pro zakomponování do receptury „raw“ potravin. Navržené nové „raw“ produkty byly také otestovány. Studentka přistupovala k řešení práce aktivně. Zvládla množství analytických metod a molekulárních postupů. Prokázala schopnost zpracovat získané data a kriticky vyhodnotit výsledky v diskuzi. Všechny cíle zadání diplomové práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím předkládanou práci stupněm výborně (A) a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
Diplomová práce Bc. Daniely Horké se zabývá studiem antimikrobiálních vlastností vybraných extraktů a jejich aplikací do raw potravin s cílem prodloužit jejich dobu trvanlivosti. V teoretické části autorka popisuje především rizika spojená s konzumací raw stravy, dále se autorky věnuje charakterizaci vybraných bylin a koření a popisu použitých technik. Celá teoretická část práce je přehledně zpracována a nemám k ní žádné formální připomínky. V experimentální části autorka nejprve provedla charakterizaci zvolených extraktů z hlediska obsahu polyfenolů, flavonoidů, antokyanů a jejich antioxidační aktivity. Dále tyto extrakty podrobila testům antimikrobiální aktivity. Na závěr aplikovala vybrané látky do raw potravin a pomocí kultivačních i molekulárních technik sledovala změnu doby trvanlivosti. Oceňuji tedy řadu provedených experimentů. Při vyhodnocení výsledků se autorka dopustila několika stylistických a terminologických nedostatků, které mohou snížit přehlednost textu, nesnižují však úroveň diplomové práce. Kladně pak hodnotím snahu autorky porovnávat naměřená data s výsledky v publikacích od zahraničních autorů. Autorka zcela splnila zadání své práce, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A |
eVSKP id 103739