HORKÁ, D. Vliv antimikrobiálních látek na trvanlivost raw potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené diplomové práce Bc. Daniely Horké byl vliv antimikrobiálních látek na trvanlivost „raw“ potravin. Téma bylo vybráno díky neustále se rozvíjejícímu fenoménu raw food a přibývajícím raw - vegan cukrárnám. Pozornost byla věnována především nebaleným cukrářským výrobkům dostupných v kavárnách. Součástí práce je přehledná literární rešerše zabývající se charakterizací „raw“ potravin, možnostmi nejčastější mikrobiální kontaminace v daných typech potravin a přehledem antimikrobiálních účinků aktivních látek získaných z přírodních materiálů. V rámci experimentální části práce byla využita řada metod k stanovení základních biologicky aktivních látek z vybraných přírodních materiálů, dále pak byly tyto materiály otestovány na antimikrobiální účinek proti G+, G- bakteriím a kvasinkám. Současně byly testované vzorky podrobeny sledování doby trvanlivosti, konkrétně množství vyskytujících se mikroorganismů jednak mikrobiologickými metodami, taky molekulární diagnostikou s využitím metody PCR. Za získaných výsledků byly vybrány kombinace antimikrobiálních látek pro zakomponování do receptury „raw“ potravin. Navržené nové „raw“ produkty byly také otestovány. Studentka přistupovala k řešení práce aktivně. Zvládla množství analytických metod a molekulárních postupů. Prokázala schopnost zpracovat získané data a kriticky vyhodnotit výsledky v diskuzi. Všechny cíle zadání diplomové práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím předkládanou práci stupněm výborně (A) a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Diplomová práce Bc. Daniely Horké se zabývá studiem antimikrobiálních vlastností vybraných extraktů a jejich aplikací do raw potravin s cílem prodloužit jejich dobu trvanlivosti. V teoretické části autorka popisuje především rizika spojená s konzumací raw stravy, dále se autorky věnuje charakterizaci vybraných bylin a koření a popisu použitých technik. Celá teoretická část práce je přehledně zpracována a nemám k ní žádné formální připomínky. V experimentální části autorka nejprve provedla charakterizaci zvolených extraktů z hlediska obsahu polyfenolů, flavonoidů, antokyanů a jejich antioxidační aktivity. Dále tyto extrakty podrobila testům antimikrobiální aktivity. Na závěr aplikovala vybrané látky do raw potravin a pomocí kultivačních i molekulárních technik sledovala změnu doby trvanlivosti. Oceňuji tedy řadu provedených experimentů. Při vyhodnocení výsledků se autorka dopustila několika stylistických a terminologických nedostatků, které mohou snížit přehlednost textu, nesnižují však úroveň diplomové práce. Kladně pak hodnotím snahu autorky porovnávat naměřená data s výsledky v publikacích od zahraničních autorů. Autorka zcela splnila zadání své práce, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 103739