PATOČKOVÁ, K. Charakterizace nápojů a doplňků stravy obsahujících kofein [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem práce byla další optimalizace postupů enkapsulace kofeinu a rovněž komplexních přírodních extraktů s obsahem kofeinu za účelem návrhu preparátu typu energetického nápoje s řízeným uvolňováním kofeinu v zažívacím traktu. Součástí práce byla příprava vybraných typů mikročástic pomocí enkapsulátoru a manuální příprava nanočástic a dále testování stability enkapsulovaných preparátů v modelovém fyziologickém prostředí a v modelových i reálných nápojích. Práce byla řešena v rámci projektu VaVpI "Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně" a spolufinancována z projektu NPU 1. Studentka přistupovala k řešení diplomové práce iniciativně a se zájmem o studovanou problematiku. V rámci experimentální části zvládla některé nové metody a postupy, zejména je třeba ocenit zavedení přípravy částic pomocí enkapsulátoru včetně optimalizace podmínek. Dále zvládla chromatografickou metodu stanovení kofeinu a spektrofotometrické stanovení polyfenolů. Charakterizace částic, jejich stabilita a rychlost uvolňování obsahu z manuálně připravených částic byla hodnocena rovněž pomocí dynamického rozptylu světla. Dlouhodobá stabilita připravených částic byla testována v modelovém i reálném prostředí. Celkově studentka prokázala schopnost řešení komplexnějších experimentálních problémů a nových postupů, zájem o řešenou problematiku, i schopnost hodnocení výsledků a interpretace dat. Projevovala rovněž potřebnou laboratorní zručnost. Zavedené postupy a výsledky získané v průběhu řešení diplomové práce představují cennou experimentální základnu pro navazující práce. Výsledky budou prezentovány jako součást sdělení na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu diplomantky stupněm výborně (A) a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pekař, Miloslav

Diplomová práce se zabývá problematikou ovlivnění vstřebávání kofeinu z nápojů, popř. doplňků stravy, zejména pomocí enkapsulace kofeinu do vhodného materiálu. Teoretická část podrobně charakterizuje energetické nápoje i samotný kofein a dále uvádí další teoretické poznatky potřebné pro realizaci experimentální části práce. Praktická a výsledková část popisuje spoustu dat získaných při přípravě enkapsulátů z různých materiálů a při jejich charakterizaci. Objem experimentální práce je na diplomovou práci vskutku úctyhodný. Čtenář je poněkud zavalen řadou tabulek a grafů a těší se na závěr, kde jsou data výstižně shrnuta a je objasněn jejich význam pro výše uvedenou problematiku. Celá práce svědčí o systematickém a pečlivém přístupu diplomantky k řešení zadaných úkolů, i o spoustě času věnovaném jejímu vypracování. Občas se vyskytují slohové zádrhele, výchylky z větné stavby (např. poslední věta prvního odstavce úvodu na str. 9, první věta na str. 97). Kromě otázek k obhajobě bych uvedl ještě následující další otázky či poznámky: - v chemickém textu by se rozhodně neměl vyskytovat vzorec NaCO3 (str. 32); - na str. 32 je v části 3.6.1 uvedeno přidání cholesterolu a lecithinu a následně se mluví o roztoku - není úplně jasné, jestli se ty dvě látky skutečně zcela rozpustily; - na str 35 je symbol "průměr A" poněkud v rozporu se seznamem symbolů vzadu, kde je A přiřazeno alginátu; - na téže straně jsou výsledky analytických stanovení v tabulce uvedeny na tři desetinná místa - vskutku to odpovídá reálné přesnosti použité metody (platí i pro jiné výsledky)? - V tabulkách s procenty jako je např. na str. 44 mi není jasné, k čemu přesně se vztahují (co je ten základ 100%); - v materiálové části jsem nenašel informace o zdroji guarany a goji;

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72652