KNAPOVSKÁ, P. Výroba a charakterizace nečokoládových cukrovinek s přídavkem rostlinných extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato bakalářská práce je součástí studie, která se zabývá výrobou a charakterizací nečokoládových cukrovinek s přídavkem vybraných rostlinných extraktů. Pro tuto práci byl vybrán konkrétně zelený čaj (Camellia sinensis) a rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Cílem bylo zjistit, zda a jakým způsobem extrakty těchto rostlin ovlivní senzorickou a nutriční hodnotu výrobků. Podstatou experimentální části práce byla výroba vzorků nečokoládových cukrovinek - kandytů s přídavkem uvedených extraktů, jako parametry charakterizující kvalitu vyrobených vzorků byly v práci sledovány těkavé aromatické látky, antioxidační aktivita v souvislosti s obsahem fenolických sloučenin, a především senzorická kvalita. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, antioxidační aktivity metoda TEAC, celkových fenolů metoda Folin-Ciocalteu, pro senzorické hodnocení (chuť, celková přijatelnost) byly použity grafické stupnice a pořadový test. Vyrobené cukrovinky byly porovnány s obdobnými komerčními výrobky. Studentka na základě prostudovaných literárních zdrojů výborným způsobem zpracovala teoretickou část práce; při zpracování aplikovala znalosti dosud získané v průběhu studia, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. V průběhu práce byla zcela samostatná, správně si plánovala experimenty a organizovala práci. Pracovala pečlivě a svědomitě. Bez problémů zvládla práci v laboratoři, poradila si s instrumentální technikou, zvládla metodiku senzorického hodnocení. I výroba cukrovinek (a přidávaných extraktů) vyžadovala značnou laboratorní zručnost a flexibilitu. Samotná bakalářská práce je zpracována velmi pečlivě, studentka prokázala dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Celkovým výstupem práce je výborně zpracovaná komplexní studie s originálními výsledky, které budou prezentovány na vhodné konferenci s potravinářskou tématikou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Nábělek, Jakub

Předložená bakalářská práce se zabývala výrobou a charakterizací nečokoládových cukrovinek s přídavkem extraktů zeleného čaje a rakytníku. Všechny kladené cíle byly splněny. Práce je členěna do logicky na sebe navazujících celků. V rozsáhlé teoretické části je věnována kapitola technologiím nečokoládových cukrovinek,tak i kapitole popisující vybrané rostliny pro přípravu extraktů se zaměřením na popis aromatického složení daných rostlin. Práce tak velmi dobře pracuje s literaturou. Esteticky tuto kapitolu částečně kazí nižší rozlišení některých obrázků. V experimentální části jsou popsány provedené experimenty. Této kapitole bych hlavně vytknul že samotná příprava extraktů a kandytových cukrovinek je popsána až v následující kapitole diskuzi, kde jsou spojeny rovnou s diskuzí daných výsledků, které jsou adekvátně zpracovány. Samotná diskuze je velmi dobře zpracovaná jsou zde diskutována zjištěné výsledky jednak analytických stanoveních tak i senzorického hodnocení. Celkově tuto kapitolu esteticky kazí objemné tabulky 9,10 a 11 které by díky svým velikostem bylo lepší umístit do přílohy. Ve výsledku se jedná o velmi kvalitní práci s jejímiž vyvozenými závěry se dá souhlasit. Celkové provedení práce je výborné a splňuje veškeré požadavky kladené na bakalářskou práci. Proto doporučuji tuto práci k obhajobě s hodnocením A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Logické členění práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 138887