BOKROVÁ, J. Zdravotní účinky českého piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce je zaměřená na charakterizaci vybraných zdravotních účinků českého piva, zejména vliv na funkci trávicího traktu a aktivitu trávicích enzymů. Tato problematika byla dosud podle literárních údajů experimentálně řešena jen omezeně. Bylo proto nutné stanovit experimentální strategii a zavést některé nové metody či optimalizovat stávající postupy. Bakalářka pracovala s velkým zájmem o řešené téma. V první fázi práce zpracovala přehlednou literární rešerši. Během rozsáhlé a časově náročné experimentální část práce, studentka musela zvládnout řadu různých metodických postupů a prokázala vysokou míru samostatnosti, tvůrčího přístupu, potřebné organizační schopnosti i laboratorní zručnost. Samostatně studentka zpracovala a interpretovala získané výsledky a vyvodila z nich odpovídající závěry. Rovněž zpracování samotné bakalářské práce je na vysoké úrovni. Dosažené výsledky jsou originální a budou součástí přijaté přednášky na mezinárodní konferenci. Z výše uvedených důvodů práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovým stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Bakalářská práce Jitky Bokrové se zabývá charakterizací aktivních látek v pivu a studiu jejich fyziologického účinku. V teoretické části se autorka věnuje charakterizaci českého piva a jeho obsahových složkám. Tato část práce je přehledně a čtivě napsaná, přičemž autorka prokázala, že dovede pracovat se související literaturou. V experimentální části byla provedena analýza aktivních látek s využitím fotometrických metod i pomocí HPLC/UV-VIS. Dále byla sledována pufrovací kapacita a aktivita proteolytických trávicích enzymů. Autorka provedla řadu experimentů přičemž výsledky jsou přehledně prezentovány ve formě tabulek i grafů a nakonec jsou shrnuty v přehledný závěr. Autorka splnila zadání, a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 49001