VÍT, R. Analýza glukanů v rostlinných a mikrobiálních vzorcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce byla zaměřena na problematiku produkce beta-glukanů, což jsou imunomodulační sloučeniny s řadou pozitivních biologických účinků. V práci byla srovnána produkce glukanů u vybraných druhů kvasinek, řas, hub a rostlin. Kultivace byly prováděny na médiích o různém složení a při různých podmínkách. Cílem bylo posoudit, zda by biotechnologická produkce mikrobiálních glukanů pomocí nekonvenčních kvasinek dostatečně efektivní, aby mohla sloužit pro potřeby farmaceutického, kosmetického a potravinářského průmyslu. Rozsáhlá a experimentálně i časově náročná práce vyžadovala jak organizační schopnosti a aktivní přístup, tak zejména zvládnutí řady experimentálních technik od kultivace kvasinek a řas za různých podmínek přes stanovení růstových parametrů až po instrumentální a enzymové techniky potřebné ke stanovení metabolitů. Diplomant pracoval samostatně, systematicky, aktivně a se zájmem. Projevil rovněž vysokou laboratorní zručnost a schopnost zavádět nové postupy. Výstupem je komplexní a nadstandardní diplomová práce, jejíž výsledky jsou originální, jsou součástí mezinárodního projektu, byly již prezentovány na mezinárodní konferenci a jsou součástí publikace připravené do mezinárodního časopisu. Zavedené postupy jsou cenným základem rovněž pro projekty s průmyslem a případný přenos výsledků do praxe. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Předložená diplomová práce Bc. Radka Víta pojednává o analýze glukanů v rostlinných a mikrobiálních vzorcích. Práce je sepsaná na 74 stranách, klasicky členěná. Teoretická část pojednává o beta-glukanech, jejich aplikacích a mikrobiální či rostlinné produkci. Závěr literární rešerše se zabývá lipickými látkami a jejich stanovením. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplývá, že student se snažil provést obrovské množství kultivací náročných na čas, řadu analytických testování a instrumentálních stanovení, aby práce podávala komplexní a ucelený přehled produkce beta-glukanů z různých zdrojů. Škoda, že některé experimenty zatížené buď kontaminací nebo nízkým množstvím vzorku ke stanovení, nemohly být z časových důvodů zopakovány. K práci mám i několik formálních poznámek: - Dle typografických pravidel pro psaní závěrečných prací na FCH VUT v Brně by při psaní s velikostí písma 12 pt mělo být nastaveno řádkování na „nejméně“ 16 pt. - Vlastní text práce rozdělen na doporučené části – kapitoly, kde každá obvykle končí ukončením stránky a nová začíná na další stránce. Vaše rozdělení kapitol v některých částech práce jede za sebou, co znepřehledňuje orientaci v práci. Například kapitola Použité zdroje a hned za vypsaným seznamem následuje další kapitola – Seznam použitých zkratek. Také kapitola Závěr, sice začíná na nové stránce, ale je odsazena od začátku několika prázdnými řádky. - Výsledková část zabývající se produkcí mastných kyselin je zpracována do grafické podoby zobrazující procentuální obsah mastných kyselin patřících do skupiny SFA, MUFA a PUFA, který je potřeba odhadovat ze sloupců. Pro lepší přehled by nebylo špatné uvést alespoň do příloh práce tabulky s konkrétními hodnotami naměřených mastných kyselin. Závěrem mohu říct, že předložená práce splnila stanovené cíle, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123916