ŠŤÁSKOVÁ, L. Vybrané bioinženýrské charakteristiky bakterií mléčného kvašení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Babák, Libor

Diplomová práce studentky Bc. Lucie Šťáskové je zaměřená na studium růstových a produkčních vlastností B.coagulans na různých médiích (přírodních, syntetických) a v různých kultivačních systémech (baňky, fermentor). Vytyčených cílů bylo beze zbytku dosaženo. Práce splňuje požadavky zadání, její jednotlivé kapitoly na sebe plynule a logicky navazují. Po stránce obsahové je práce na dobré úrovni, pro vyvození závěrů bylo provedeno velké množství experimentů. Výsledky jsou zpracovány velmi kvalitně. Počet literárních odkazů je 62, což je pro práci tohoto typu zcela dostačující. V laboratoři pracovala studentka samostatně, iniciativně a zcela bezproblémově. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena na problematiku využití syrovátky jako kultivačního media pro růst mikroorganismů a následně pro produkci některých vybraných mikrobiálních metabolitů, v této práci je věnována pozornost konkrétně produkci kyseliny mléčné. Syrovátka je odpadní produkt při výrobě sýrů a vzhledem ke vzrůstajícímu trendu výroby sýrů se zvyšuje každoročně objem vyprodukované syrovátky. Její vypouštění do odpadních vod je z ekologického hlediska nežádoucí, hledají se proto další možnosti jejího využití. Teoretická část práce je zpracována poměrně stručně, k formální stránce mám drobné připomínky, např.: Str. 8 – v odborném textu je lépe používat termín sýřenina, nikoli sýrovina Str. 8 – lepší formulace …v průběhu fermentačního procesu jsou tvořeny různé antimikrobiální látky … Str 11., 12. – uvádíte …. v následujících studiích … nebo … níže zmíněná studie … Je třeba přesně a správně citovat uvedené zdroje. Rovnice a vztahy je třeba číslovat, aby bylo možné se na ně při použití odkazovat. Občas se v práci vyskytují překlepy a drobné chyby. Práce by měla být podle požadavků VUT tištěna po obou stranách. V experimentální části práce byly provedeny kultivace testované bakterie Bacillus coagulans za použití syrovátky jako media, byly zhodnoceny a porovnány růstové křivky a měřena produkce kyseliny mléčné pomocí metody HPLC. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jsou přehledně prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány. Závěr je podle mého názoru zbytečně dlouhý a tudíž méně přehledný, nicméně shrnuje zjištěné experimentální poznatky. Předložená práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci, trochu mi zde chybí začlenění do širšího kontextu, tedy co bude následovat a jaké bude využití výsledků v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 41327