KRÝSLOVÁ, J. Využití různých gelačních strategií při vývoji nové generace bioinokulantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Petr

Diplomová práce Bc. Jany Krýslové se zabývá využitím různých gelačních strategií při vývoji nové generaci bioinokulantů. Studentka se tématu bakteriálních bioinokulantů a fyzikálně-chemických procesů spojených s tvorbou gelové fáze začala věnovat bez jakýchkoli předchozích praktických zkušeností v oboru mikrobiologie nebo koloidní chemie. I s tímto handicapem však dokázala překonat náročné počáteční období, kdy byla nucena si poměrně rychle osvojit celou řadu náročných laboratorních postupů, od přípravy médií a realizaci mikrobiálních kultivací, přes testování různých gelačních strategií, až po rutinní zvládnutí reometrických měření. Dokázala se také teoreticky zorientovat v nadmíru komplexní a mezioborové problematice, kterou výzkum a vývoj bioinokulantů představuje, dohledala a zpracovala mnoho zajímavých literárních zdrojů, které jsou zpracovány v její diplomové práci. Na druhou stranu je třeba přiznat, že studentka své schopnosti projevila spíše při realizaci praktické náplně práce než při tvorbě její písemné formy. Menší formulační a slohová obratnost autorky se na kvalitě předložené diplomové práce bezesporu projevila, to však nemění nic na tom, že Jana odvedla velký kus práce a vytvořila bohatý soubor experimentálních poznatků, které jsou v práci uvedeny a které bezesporu představují cenný přínos k současnému stavu poznání v oblasti vývoje nových forem bioinokulantů na bázi PGPR. Diplomovou práci Bc. Jany Krýslové doporučuji k obhajobě s hodnocením Velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Smilek, Jiří

Diplomová práce studentky Bc. Jany Krýslové se zaměřuje na využití různých gelačních strategií extracelulárně produkovaného alginátu bakteriálním kmenem Azotobacter vinelandii. Nutno podotknout, že se jedná o velice zajímavý a progresivní výzkumný směr. Práce je standardně členěna na teoretickou část (12 str.), uvádějící čtenáře do problematiky bakterií podporující růst rostlin a polysacharidu alginátu včetně možností jeho gelace. Současný stav řešené problematiky (pouze 2 str., 4 odborné zdroje) se zdá být na první pohled poměrně zanedbaný a rozsahově na typ VŠKP nedostatečný. Ovšem pozorný čtenář si může povšimnout, že je rešerše k zadané problematice – metody gelace extracelulárních polysacharidů – trochu nešikovně ukryta i v teoretické části. Každopádně lze konstatovat, že studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. S výše uvedeným souvisí i snížené hodnocení (C – dobře) za logické členění práce. Několik konkrétních věcí (krom již zmiňované rešerše): 1) kapitoly 2.1.1 a 2.1.2 dle mého názoru nemohou být na stejné úrovni. Kapitola 2.1.2 by měla být podkapitolou 2.1.1, tím pádem by se mělo jednat o nadpis 4. úrovně; 2) kapitola 5.1 se má věnovat vlivu kyslíku na kultivaci a gelační schopnost. Nerozumím poté tomu, proč je podkapitola 5.1.1 opět pojmenována „Vliv kyslíku na kultivační média“? Dále podkapitola 5.1.2 dle mého nespadá pod kapitolu 5.1; 3) Kapitola 5.3 uvádí využití dalších anorganických kationtů jako alternativních síťovacích činidel, pokud se ovšem natěšený čtenář začte do textu této kapitoly jako prvního ho zarazí seznam použitých činidel (mimo jiné – kyselina citronová, jablečná, šťavelová – opravdu lahodné anorganické kationty). Situaci zachraňuje fakt, že vliv těchto síťovacích činidel je následně řešen v kapitole 5.4. Jako zásadní nedostatek celé práce vidím v úrovni jazykového zpracování (D – uspokojivě). Diplomová práce obsahuje velké množství typografických, formálních i jazykových nedostatků. Bohužel je jich takový počet, že to významnou měrou snižuje kvalitu závěrečné práce. Čtenář v některých případech musí zapojit velkou míru fantazie, aby odhalil, co autorka svými výroky měla na mysli. Nehodlám je vypisovat, zmíním pouze některé: 1) rhizobaktérie, 2) iontropní vs. Ionotropní, 3) „při gelování za studena je roztok vyroben pomocí rozpouštění hydrokoloidu“, 4) „mezi nejhlavnější výhody ionotropní gelace patří jejich jednoduchost“, 5) větu v kapitole 4.4.2 „pro přípravu inokulačního média byl použit Nutrient Broth (NB) s mícháním navážky vůči objemu rozpouštědla byl 25 g NB na jeden litr rozpouštědla“ – tady má fantazie bohužel nestačila, větu jsem nepochopil, 6) „Glukóza byla do inokulačního média zvlášť.“, 7) str. 37: „Po cca 30 min se křivka začne ustalovat do ustáleného stavu“ – tady jsem to taktéž vzdal, 8) „alginát vyšší viskózní schopnost oproti alginátu pocházejícího z řas“. Výše uvedené bohužel snižuje i celkový dojem z diplomové práce (C – dobře). Je to škoda, vzhledem k tomu, že experimentální data vypadají velmi zajímavě. Kvalita zpracování výsledků a jejich interpretace je na poměrně dobré až průměrné úrovni (hodnocení B – velmi dobře, respektive C – dobře). Studentka se snaží docela obstojně porovnávat výsledky napříč celou diplomovou prací. V některých případech ovšem postrádám hlubší diskuzi (ve většině případů se jedná pouze o popis grafických závislostí) a vyvozování závěrů z naměřených dat. Zde to nebudu rozebírat, více v otázkách oponenta. I zde ovšem kvalita diskuzní části naráží na občas nešťastné a nedokončené formulace, což opět souvisí s úrovní jazykového zpracování (např. autorka na str. 11 v teoretické části tvrdí, že alginát produkovaný Azotobacter vinelandii produkuje alginát s molekulovou hmotností > 1000 kDa, v experimentech se ovšem toto tvrzení nepotvrdilo, zde byly v závislosti na parametrech míchání a obsahu kyslíku získány algináty o molekulových hmotnostech 300 – 1000 kDa max. Další rozpor v abstraktu práce a výsledcích lze nalézt v tvrzení na str. 3, že nejpevnější gely dosahovaly hodnoty komplexního modulu 10 kPa. Na str. 28 ve výsledcích ovšem vidíme gely s komplexním modulem i 42 kPa. V diskuzi postrádám hlubší zamyšlení nad vlivem rychlosti míchání (viz. Otázka oponenta). Závěry práce (B – velmi dobře) jsou poměrně smysluplně shrnuty. Zde bych ovšem doporučoval, aby studentka byla ve svých tvrzeních více konkrétní (např. „některá síťovadla vykazují lepší výsledky pevnosti gelů ve srovnání s vápenatými ionty“ – bylo by dobré zmínit, o která konkrétní činidla se jednalo). Předložená diplomová práce je kvalitní z hlediska získaných experimentálních dat. Poněkud pokulhává jazykové zpracování, o čehož se odráží i nedostatky v interpretaci dat a jejich diskuzi. Studentku lze pochválit za množství kvalitních dat, které v rámci své diplomové práce nashromáždila. V tomto ohledu se jedná o velmi dobrou práci. Bohužel ostatní části jsou pouze na dobré úrovni. Práci Bc. Jany Krýslové hodnotím stupněm C – dobře a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Úroveň jazykového zpracování D
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Využití literatury a její citace B
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 148674