FURIK, P. Generátor syntetických dat pro vývoj algoritmů kompenzujících zkreslení vznikající pohybem objektů snímaných řádkovou kamerou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Škrabánek, Pavel

Předložená diplomová práce popisuje návrh a vývoj generátoru dat pro vývoji algoritmů kompenzujících zkreslení vznikající pohybem objektů snímaných řádkovou kamerou. Předložená práce obsahuje jak analýzu zadaného problému, tak i rešerši problematiky generování syntetických dat. Student tedy v plném rozsahu splnil všechny cíle práce. Student při řešení problému postupoval samostatně. Při tvorbě textu respektoval pokyny vedoucího práce. Text je logicky strukturovaný a obsahuje všechnu nezbytnou teorii, včetně adekvátního matematického aparátu. Požadavky na formální úpravu jsou v textu většinou respektovány. Textu lze vytknout, že ne všechny proměnné jsou definovány a správně zapsány. Rovněž odkazy na algoritmy a sekce nejsou provedeny správně, a některé věty jsou špatně srozumitelné. Grafická úprava práce je dobrá. Práce s literaturou a citacemi odpovídá požadavkům na diplomové práce. Text obsahuje i adekvátní diskusi. Navržený generátor vznikl z potřeb výzkumu probíhajícího ve spolupráci s akademií věd, a po úpravách lze očekávat jeho využití v praxi. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kůdela, Jakub

Diplomová práce se zabývá algoritmy pro generování syntetických dat, které lze následně použít pro trénování neuronových sítí. První část práce tvoří popis principů pořizování snímků pomocí řádkové kamery a rešerše přístupů používaných pro syntetické generování snímků. Druhá část práce se relativně stručně zabývá zvoleným problémem, kterým byl generování snímků různých druhů ještěrekm které při snímání řádkovou kamerou dýchají a snímek se tím deformuje. Bohužel se v práci neuvádí, proč byl zvolen zrovna tento problém a na co by se takto generovaná data dala použít. Dále autor popisuje jednotlivé funkce generátoru syntetických snímků, jeho implementaci a diskutuje použitelnost generovaných snímků. Po obsahové stránce nemám k práci větších výhrad. Postupy a algoritmy byly zvoleny a implementovány vhodně. Práce ovšem trpí řadou formálních nedostatků. Často se objevují gramatické chyby (hlavně v interpunkci), autor  používá nezavedené zkratky (např. CCD a CMOS na str. 16), používá různý font pro souřadnice x/y, a ignoruje českou sazbu, ve které by se neměla vyskytovat jednopísmenná slova na konci řádků. V textu se také vyskytuje větší množství těžko uchopitelných formulací, které podle mého úsudku vznikly překladem z použitých zdrojů bez řádného zasazaní textu do kontextu práce. V práci jsou občas problémy se zavedením a používáním některých pojmů, a to především v kapitole 3. Např. na str. 22 se dočteme, že: "skrytá proměnná Z_x má normální (Gaussovské) rozdělení N(0,I), kde I je jednotková matice" a níže na téže straně je pak: "Díky triku náhodného výběru \epsilon_N v prvních etapách výpočtů lze Z_x reprezentovat pomocí střední hodnoty \mu  a směrodatné odchylky \sigma spojitě." I přes uvedené výtky hodnotím práci jako velmi dobrou / B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 149561