MAŇÁKOVÁ, A. Ověření metody stanovení alergenních vonných látek v nečokoládových cukrovinkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Tato práce je součástí studie, která se zabývá studiem senzorické kvality nečokoládových cukrovinek se zaměřením především na flavour a s ním související obsah aromaticky aktivních látek. V teoretické části je, na základě kvalitně provedené literární rešerše, popsána problematika nečokoládových cukrovinek, jejich složení, vlastnosti a technologie výroby. Pro experimentální část práce byly vybrány kandytové cukrovinky s ovocnou příchutí, konkrétně žluté (citron), zelené (jablko), červené (jahoda) a oranžové (pomeranč), od pěti různých českých i zahraničních výrobců, zakoupené v běžné tržní síti. Pro stanovení těkavých aromatických látek byla použita mikroextrakce pevnou fází v kombinaci s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS), u níž studentka v rámci své práce optimalizovala vybrané podmínky a ověřila vybrané validační parametry. Pro hodnocení senzorických vlastností - barva, vůně, chuť (flavour), vybrané deskriptory chuti (sladká, kyselá) a celková přijatelnost - byly použity grafické stupnice. Vlastní senzorické hodnocení bylo provedeno studenty různých ročníků FCH VUT v Brně. Studentka se dané problematice věnovala už v rámci své bakalářské práce, další navazující experimenty jsou podstatou této diplomové práce. Projevovala o danou problematiku velký zájem; v průběhu práce byla samostatná, plánovala si experimenty a organizovala práci. Bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou, připravovala si vzorky, organizovala průběh práce a správně vyhodnocovala získané výsledky. Provedla značné množství experimentů, pracovala systematicky a svědomitě; prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A |
Studentka splnila požadavky zadání diplomové práce. Samotná práce má logické členění, výhrady mám k formální stránce, ke zpracování naměřených výsledků a k diskusi naměřených výsledků. Konkrétně práce obsahuje řadu nepřesných vyjádření, vzhledem k rozsáhlým tabulkám je práce často nepřehledná. Diskuse k naměřeným výsledkům je téměř nulová, studentka často používá pouze strohého konstatování že něco bylo naměřeno (co a kolik). Nerozumím jaké místo má v práci senzorická analýza vzorků, ani proč se práce mapující obsah alergenních látek věnuje identifikaci všech ostatních látek ve vzorcích. Vliv identifikovaných sloučenin na senzorickou kvalitu testovaných vzorků (poslední cíl práce) jsem v práci nenašel. Ačkoliv byla použita metoda GC-MS, práce neobsahuje ani jedno hmotnostní spektrum. Závěr práce má shrnovat naměřené výsledky a získané poznatky, a nemá se zabývat opakováním teorie a popisováním prováděných experimentů. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou B - velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 115854