ŠUSTROVÁ, P. Hodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartoš, Vojtěch

Studentka si pro zadané téma sama vyhledala společnost a dohodla s ní spolupráci. Při zpracování práce pracovala studentka iniciativně, projevovala zájem o řešenou problematiku a prokázala schopnost samostatného řešení zadaného problému. Práce má ryze aplikační charakter. Její hlavní přínos spočívá ve zpracování nezávislé externí finanční analýzy společnosti, vycházející z komplexní metodiky a diagnostice hlavních nedostatků v hospodaření společnosti. Formální úprava práce je na velmi dobré úrovni. Práce je přehledně uspořádaná a umožňuje snadnou orientaci v textu, který je doplněn tabulkami s dobrou vypovídací schopností.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hudcová, Dana

Autorka použila při zpracování bakalářské práce odpovídající množství odborné literatury včetně zahraničních zdrojů i internetových odkazů. Práce je zpracována pěkně, přehledně, graficky na odpovídající úrovni. Při zpracování se dopustila autorka drobných gramatických chyb, např. uvádění čárek, názvů sýrů někdy s velkým a někdy s malým písmenem (Niva/niva, camembert apod.) V praktické části při zjišťování hodnot jednotlivých ukazatelů rentability, likvidity a dalších, autorka většinou pouze popisuje, zda podnik ukazatele splňuje či nesplňuje, ale nevyvozuje závěry, z jakého důvodu se tak stalo, či které hodnoty tyto ukazatele nejvíce ovlivnily. Některé ukazatele mohly být porovnány s hodnotami konkurentů – dalších výrobců plísňového sýru v odvětví v České republice. V Příloze č. 1 Aktiva v tisících Kč za rok 2012 nedošlo k rovnosti Aktiv s Pasivy, autorka má v Aktivech za rok 2012 chybný údaj, pravděpodobně se jedná pouze o nepozornost při zpracování tabulky. Tabulka 6 na straně 43 (Horizontální analýza VZZ) by byla přehlednější, pokud by se autorce podařilo provést takový rozvrh textu, že by byla umístěna na jedné straně. Oceňuji, že autorka navrhuje řešení, jako je rozšíření produkce výroby Mlékárny Otinoves s.r.o., a to výrobu másla či jiného druhu plísňového sýru, z důvodu velké nevýhody podniku - výroby pouze jediného produktu sýru Niva. Předkládaná bakalářská práce nepostrádá zásadní náležitosti a vyhovuje záměru bakalářské práce. Autorka práce v teoretické části prokazuje orientaci v dané problematice, kterou následně aplikuje na praktické řešení a zpracovává finanční analýzu podniku. Text je vhodně doplněn grafy, tabulkami, obrázky. Návrhy řešení pro zlepšení situace podniku jsou zpracovány. Cíl bakalářské práce byl splněn. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Splnění stanovených cílů B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 111945