DUKÁT, D. Monitoring nutričně významných prvků a anorganických kontaminantů v moravských červených vínech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Dominik Dukát si pro svou bakalářskou práci vybral téma, které úzce souvisí s oblastí výživy a bezpečnosti potravin - konkrétně se věnoval monitoringu potenciálně toxických kovů a nutričně významných prvků v Moravských vínech. Student navazoval na již dříve realizované práce z této oblasti s tím, že do práce vnesl nové poznatky a to zejména ve formě aktuální rešerše. Největší výzva této práce nespočívala v dlouhodobé laboratorní činnosti, ale zejména v komplexním rozboru naměřených analytických dat získaných pomocí rozborů na ICP-OES a ICP-MS. V této oblasti podal student dobrý výkon. Data analyzoval a diskutoval je v širším kontextu. Provedl také srovnání naměřených výsledků s literaturou, které mohlo být možná komplexnější, ale v každém případě rozsah diskuse odpovídá standardům kladeným na VŠKP na VUT v Brně. Samotný text je typograficky i slohově v pořádku. Dominik Dukát splnil cíle práce a celkově jsem byl s jeho aktivitou i samotnou bakalářskou prácí spokojen. Hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce B
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Trenzová, Kristina

Tato bakalářská práce se věnuje tématice prvkového složení ve vínech ze čtyř moravských podoblastí, konkrétně se jedná o 23 vzorků vín běžné produkce a 4 vzorky vína z bio produkce. Práce se zaměřuje na analýzu jak makro tak mikroprvků pomocí dvou technik (ICP-OES a ICP-MS). Práce je zpracována na 47 stran včetně úvodních listů, obsahu a seznamu použitých zdrojů. Práce je logicky rozložena, využívá 54 literárních zdrojů, které lze považovat z naprosté většiny za kvalitní. Jedinou výtkou by mohl být nejednotný styl formátování (konkrétně u citovaných obrázků). V teoretické části se student zabývá konkrétními podoblastmi, technologií zpracování vína a chemickým složením jak bobulí, tak vína. Taktéž je zde stručně a jasně shrnuta kapitola o analýze prvkového složení pomocí ICP-OES a ICP-MS. Text je výstižný, v adekvátním rozsahu a splňuje nároky na teoretickou část s minimem pravopisných chyb. V kapitole technologie zpracování mi chybí schéma technologie zpracování vína, či jednoduchý obrazový diagram. Taktéž v kapitole konkrétních kovů ve víně je zmíněno jen velice malé spektrum prvků a není zde zmíněna legislativa povolených hodnot prvků ve víně. Experimentální část je logicky členěna, na interpretaci výsledků byla použita statistická analýza a výsledky jsou kvalitně diskutovány s mnoha publikacemi. V této části bych vytkla nejednotné formátování tabulek (jednou MIK, v jiné tabulce mikulovská) a chybějící rozlišení výsledků boxových grafů (např. u grafů s podoblastmi není jasné, který box na co odkazuje). Jednotlivé výsledky jsou sice srovnány s legislativou, nicméně její interpretace je málo přehledná (není zde tabulka, pouze na začátku diskuze zmíněn odkaz na zdroj). Taktéž kapitola celkového zhodnocení prvkového složení je celkem stručná a určitě by si zasloužila obsáhlejší diskuzi. Z hlediska formátování práce bych ještě zmínila chybějící seznam zkratek, seznam tabulek a seznam obrázků. Taktéž doporučuji vyvarovat se slovním obratům typu 'v této kapitole se budeme věnovat..' a podobné. Celkově ale práci považuji za zdařilou, práce dosahuje adekvátní úrovně a splňuje požadavky na bakalářskou práci. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením známkou B - velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 158311