KULÍKOVÁ, A. Zhodnocení kalkulací ve vybrané soukromoprávní korporaci a návrhy na zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Vypracování této práce bylo velmi náročné. Vhodně zpracovaná teoretická část a rozsáhlá, dobře zpracovaná. analytická část, kde autorka plně respektuje specifika podnikání, jí poskytla východiska řešení . Návrhová část je zpracována velmi kvalitně, Vytvořila metodiku jak sestavit nákladovou kalkulaci a tato metodika může být použita pro jakékoliv jídlo, a navíc může být použita i v případě, že se výše i struktura režií bude měnit. Práci doporučuji k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázku: Na str. 76 doporučujete aplikovat metodu Standardních nákladů. Pokuste se uvést výhody a i problémy její aplikace ve VEDANTĚ, tak jak je vidíte

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Cíl práce byl splněn.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C Zvolený postup řešení je adekvátní a odpovídá zadanému tématu, stejně jako použité metody.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Postup zpracování návrhové části je správný. Autorka začíná s velmi obtížnou problematikou členění nákladů. Z exitujícího druhového členění zpracovala členění účelové a následně klasifikovala režie do čtyř skupin. Pak jednotlivým druhům režií přidělila příslušné nákladové druhy a vobsáhlé tabulce č. 6 zachytila čtyři základní klasifikace nákladů. V těchto klasifikacích jem nenalezla nedostatek. Dále navrhla obecný vzorec pro klasifikaci nákladů a vypracovala systém přirážek režijních nákladů. Následně sestavila nákladovou kalkulaci pro dvě jídla v položkách přímé a režijní náklady (tab. 15,16) a vyjádřila je ve výsledné nákladové kalkulaci (str.72)
Praktická využitelnost výsledků A Autorka vytvořila pro firmu univerzální nákladovou kalkulaci jídla nákladů a stanovila postupy (metodiku) jak vypočítávat režie a jakým způsobem je přiřazovat na kalkulační jednici. Tento vzorec má pro firmu obecnou platnost a může být používán s tím, že výšky režií se mohou aktualizovat. Podla rovněž návrh kalkulačního systému.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveŇ odpovídají požadavkům na diplomovou práci. V práci jsou drobné přepisy (str.59)
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Autorka čerpala ze dvou skupin zdrojů. Jeden představuje oblast teoretických poznatků , druhý představuje vnitropodnikové informace, kde se autorka nutně setkávala nesystematičností, nesystémovostí velmi často s naprostou absencí potřebných informací.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

studna, Jitřenka-Zlatá

Diplomová práce je zpracována na velmi dobré úrovni. Cíle, které si autorka v práci vytyčila, byly naplněny. Návrhy řešení vyplývají ze zjištěných nedostatků současného stavu kalkulací v podniku a tyto nedostatky se snaží eliminovat. V práci je navržena nová klasifikace nákladů, kalkulační metoda a kalkulační systém, který umožňuje zkvalitnit řízení nákladů a plánování podniku, sledovat hospodárnost podnikání a jeho efektivitu. Navržená opatření respektují specifické podmínky a potřeby podniku a jsou aplikovatelná do praxe. Práci hodnotím jako zdařilou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 133876