JASIMOVÁ, Z. Klasický vs. tradiční bulharský jogurt – chemická, mikrobiologická a senzorická charakterizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Tato práce je pilotní částí studie, která se bude zabývat výrobou a charakterizací jogurtu, hlavní pozornost bude věnována jogurtu bulharskému. Tradiční bulharský jogurt je jedinečný produkt díky jedinečnému mikroklimatu v zemi svého původu, má specifickou výraznou kyselou chuť a hustou konzistenci. Celkem byly vyrobeny tři typy jogurtů: „klasický“ bílý jogurt, bulharský jogurt vyrobený z komerční kultury a tradiční bulharský jogurt získaný přeočkováním jogurtu přivezeného z Bulharska. Výrobky byly charakterizovány z hlediska senzorické kvality, profilu těkavých látek (HS-SPME-GC-MS) a mikrobiálního profilu (qPCR). Cílem bylo zjistit, zda a příp. jak se tyto v zásadě stejné produkty od sebe liší. Studentka se problematice fermentovaných mléčných výrobků, konkrétně jejich senzorickému hodnocení, věnovala už v rámci své bakalářské práce, tuto práci měla prohloubit a rozšířit o aplikaci dalších instrumentálních a mikrobiologických metod. Nicméně ke zpracování diplomové práce přistupovala poměrně pasivně. Na základě prostudovaných literárních zdrojů, přes počáteční problémy s psaním odborného textu, vypracovala stručnou teoretickou část práce. V experimentální části byl nejprve optimalizován proces výroby vzorků, což se ukázalo jako trochu problematické, nakonec se ale podařilo vyrobit produkty žádoucích senzorických vlastností; ty byly následně charakterizovány z hlediska uvedených parametrů. Studentka poměrně zvládala práci v laboratoři při výrobě samotných vzorků jogurtů i při jejich analýze. Problémy se vyskytly při zpracování experimentální části, studentka příliš nevyužívala konzultace, nicméně po jejich překonání se podařilo získané výsledky zpracovat do ucelené formy. Lze říci, že vytčený cíl se podařilo splnit, výsledky potvrzují určité rozdíly mezi složením i senzorickou kvalitou obou typů jogurtů.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využití poznatků z literatury | C | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | C |
Studentka Bc. Zahraa Jasimová předkládá ne příliš rozsáhlou diplomovou práci na téma porovnání tradičního bulharského jogurtu a jogurtu vyráběného v našich podmínkách. Velmi zajímavé a perspektivní téma, které si zaslouží hlubší prostudování. Bohužel literární rešerše není zpracována na nijak vysoké úrovni, studentka čerpá z 38 převážně cizojazyčných zdrojů, což není mnoho. Po formální stránce je diplomová práce jen průměrně uspokojivá, obsahuje i množství gramatických nedostatků. Řada formulací je nepřesná či nedotažená. Jedná se například o následující body: - český abstrakt není do angličtiny přeložený v kompletní formě - není striktně dodržováno uvádění jednotek dle soustavy SI - všechny jogurty musí dle platné legislativy obsahovat živé mikroorganismy, navíc je to daná hodnota 107 v 1 g (údaje v práci se liší) - popisky ve schématech by měly být v jazyce diplomové práce (v češtině) - kapitola 2.6 se sestává z jedné obecné věty, a postrádá tak význam – očekávala bych zde lépe popsanou metodiku statistického zpracování dat - v experimentální části jsou současně uváděny tabulky i k nim odpovídající grafy – pro lepší názornost a následnou diskuzi by bylo vhodné závislosti dát do jednoho grafu a náležitě okomentovat - v tabulkách ve výsledkové části jsou uváděné průměrné hodnoty bez souvisejících statistických dat - zejména poslední odstavec diskuse je formulován velmi nesrozumitelně - seznam literatury není jednotně zpracovaný podle zavedených norem - seznam zkratek je vhodné řadit podle abecedy; navíc není kompletní Předloženou diplomovou práci k obhajobě doporučuji. V rámci experimentů byly aplikovány metody, které mohly prokázat určitou zručnost a erudici studentky, v souladu s kvalifikačními požadavky na absolventa navazujícího magisterského studia oboru Chemie přírodních látek. Výše uvedené poznámky a nejasnosti však celkovou kvalitu předložené diplomové práce částečně snižují, a proto ji navrhuji hodnotit stupněm C – dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | C | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | C |
eVSKP id 148892