HUSOVÁ, M. Vliv vybraných lékařských hub a dalších prebiotik na růst a metabolismus probiotických bakterií. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Předložená bakalářská práce byla zaměřena na vývoj a charakterizaci aktivních antimikrobiálních doplňků s probiotickou a prebiotickou složkou. Jako nepříliš prozkoumaná prebiotika byly testovány vybrané lékařské houby, řasy a kvasinky. U probiotik byl sledován růst, metabolická aktivita a komplexní biologický účinek testovaných kombinací probiotik a prebiotik. V závěru práce byla diskutována možnost využití komplexních směsí pro potravinářské a kosmetické aplikace. Během řešení bakalářské práce studentka zpracovala komplexní literární rešerši zaměřenou na aktuální poznatky ohledně probiotik, vybraných prebiotik a jejich významu pro lidský organismus. V rámci experimentální části studentka postupně získala potřebné laboratorní dovednosti a zvládla celou řadu metod od extrakčních technik, spektrofotometrie HPLC přes kultivaci probiotik, jejich charakterizace a realizaci antimikrobiálních testů. Výsledky experimentů dokázala kvalitně zpracovat, správně interpretovat a posoudit jejich relevanci ve srovnání s aktuální literaturou. K práci přistupovala samostatně, zodpovědně, se zájmem a snahou rozvíjet téma práce. Výsledkem je zdařilá bakalářská práce, jejíž výsledky jsou využitelné jak k prezentaci na odborném fóru, tak i jako základ k navazujícím experimentům. Práce má i potenciální praktický výstup. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím výslednou známkou A ("výborně").
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Studentka Martina Husová se ve své bakalářské práci zabývala vlivem vybraných prebiotik na růst a biologickou aktivitu probiotických bakterií. Jako prebiotika byly v práci používány extrakty ze 4 vybraných lékařských hub, Chlorelly, Saccharomyces cerevisiae, psyllia, inulinu a rezistentního škrobu. Bakalářská práce je logicky členěna. V teoretické části se studentka zaměřila na obecný popis probiotik a prebiotik. Také se zde zabývala popisem vybraných druhů hub a prebiotik. V rámci experimentální části se studentka věnovala kultivaci vybraných probiotik v komerčních mediích a extraktech z vybraných prebiotik. Dále se zabývala charakterizací produktů po kultivaci se zaměřením na obsah kyseliny mléčné a na antimikrobiální vlastnosti získaných kultivačních produktů. Diskuse a výsledky práce jsou uspořádány logicky, doplněné adekvátním množství grafů a tabulek, které jsou vhodně okomentovány a v některých případech i diskutovány s literaturou. Osobně bych navrhla změnu typu grafů, které znázorňují výsledky antimikrobiálních testů a resazurinových testů kultivačních produktů (obr. 20–22;25–28), anebo alespoň jejich zvětšení, aby byly pro čtenáře přehlednější. Dále by bylo dle mého názoru vhodnější některá data uvádět v mg stanovovaného analytu vztaženého na g vzorku místo v mg/ml(např. tab. 5–7), data by byla lépe srovnatelná. V práci se vyskytují typografické chyby. Mnou uvedené připomínky ale nesnižují úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A |
eVSKP id 157388