POŽGAYOVÁ, V. Vývoj cereálních výrobků pro zvláštní výživu s přídavkem extraktů z kvasinek a řas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Předložená diplomová práce byla zaměřena na vývoj cereálních produktů obohacených o extrakty řas a kvasinek určených pro zvláštní výživu, a to pro bezlepkovou dietu. V rámci práce byly využity tři druhy komerční bezlepkové mouky a charakterizovány nutriční složky. Současně byly připraveny vybrané etrakty kvasinek a řas. Ze získaných dat byly pak vybrány vhodné kombinace cereálií a extraktů a použity na výrobu obohacených cereálních produktů nového typu. V rámci experimentální části práce byly všechny cereální výrobky i mikrobiální extrakty podrobně charakterizovány zejména z hlediska obsahu biologicky aktivních látek a biologického účinku. Výstupem praktické části je úspěšná příprava kombinovaných cereálních výrobků s obsahem spojeného extraktu řas a kvasinek včetně charakterizace jejich komplexního složení, účinků a rovněž bezpečnosti pomocí testů cytotoxicity. Po celou dobu řešení diplomové práce pracovala studentka naprosto samostatně, systematicky, s tvůrčím přístupem a velkým zájmem o rozvoj tématu práce. Projevila vysokou míru teoretických znalostí i praktických dovedností, potřebné organizační schopnosti a zájem řešit nové problémy, a to bez ohledu na vysokou časovou náročnost. Musela zvládnout celou řadu instrumentálních technik, mikrobiologických technik, extrakční postupy i testy cytotoxicity na lidských buňkách. Dokázala samostatně zpracovat a diskutovat výsledky v konfrontaci s aktuální literaturou. Výsledkem je nadstandardní diplomová práce obsahující originální výsledky, které mají publikační potenciál a přímý výstup doi praxe. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji diplomovou práci k obhajobě a hodnotím ji výslednou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Viktórie Požgayové je zaměřena na vývoj a charakterizaci bezlepkových cereálních kaší s přídavkem extraktů z kvasinek a řas. V teoretické části jsou rozebrány cereálie, se speciálním zaměřením na druhy analyzované v rámci praktické části této práce. Dále je zde pojednáno o kvasinkách a řasách, principech metod používaných pro extrakci a analýzu vybraných bioaktivních látek, a ve stručnosti také o bezpečnosti potravinových aditiv. V rámci experimentální části práce byly připraveny extrakty z cereálií, kvasinek a mikrořas. V těchto extraktech, a v případě kvasinek a mikrořas i v biomase, byl stanoven obsah vybraných bioaktivních látek, a u extraktů, které se jevily jako nejvhodnější pro obohacování cereálních výrobků, byly provedeny také testy cytotoxicity. Na základě získaných výsledků bylo navrženo několik cereálních kaší obohacených extrakty a/nebo biomasou z řas či kvasinek. Tyto kaše byly následně také charakterizovány z hlediska obsahu bioaktivních látek. Teoretická i experimentální část předložené práce jsou logicky členěny, a jsou napsány bez věcných či formálních chyb. Práce je podložena celkem devadesáti literárními zdroji, z nichž většinu tvoří anglicky psané články a knihy. Výsledky jsou prezentovány formou přehledných grafů a tabulek, autorka je komentuje jasně a srozumitelně, a srovnává je s odbornou literaturou tam, kde je to možné. Práce splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci. Doporučuji ji proto k obhajobě a hodnotím celkovou známkou A – „výborně“.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 149093