KÁČERÍKOVÁ, M. Vývoj organických UV filtrů na bázi přírodních extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Práce je zaměřená na využití odpadního kávového materiálu jako zdroje přírodních UV filtrů do kosmetických prostředků. Součástí práce byla analýza odpadní kávové sedliny, mikrobiolgická stabilita v průběhu uchovávání a stanovení SPF hexanového extraktů získaného z odpadu z různých ruhů kávy. Získané extrakty byly enkapsulovány do nanočástic nebo nanovláken na bázi PHA a analyzována jejich velikost, stabilita, biologická bezpečnost a SPF. Předložená práce má charakter komplexní studie a je zpracovaná na vysoké formální i odborné úrovni. Řešená problematika je originální a vyžadovala zvládnutí řady různých technik (zpracování odpadního substrátu, extrakční techniky, příprava částic a vláken, jejich charakterizace, funkcionalizace a testování SPF) a testů cytotoxicity. Diplomantka zvládla rozsáhlou a metodicky i časově náročnou práci výborně, pracovala aktivně a samostatně a získala řadu orignálních poznatků. Studie byla řešena v rámci projektu smluvního výzkumu ve spolupráci s průmyslovým subjektem . Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a vysoké kvalitě doporučuji diplomovou práci k obhajobě a hodnotím cekovou známku "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práca s názvom „Vývoj organických UV filtrů na bázi přírodních extraktů“ sa zaoberá aktuálnou témou využitia kávovej sedliny ako hodnotného „odpadového materiálu“ pre výrobu nových cenných produktov, v tomto prípade UV filtrov použiteľných v kozmetických, prípadne medicínskych prípravkoch. Celkovo je práca napísaná prehľadne a bez chýb na 70 stranách (až na preklep na str. 5 „nanončastice“). Informácie v teoretickej časti sú vhodne prezentované a zosumarizované, pričom bola využitá literatúra z domácich a zahraničných vedeckých zdrojov, celkovo 72 literárnych zdrojov. V experimentálnej časti študentka využila a prezentovala celú radu metodík vrátane extrakcie kávového oleja, prípravy macerátov, stanovenie fenolických látok, stanovenie antioxidačnej aktivity, stanovenie SPF, príprava PHB nanočastíc a nanovláken, ďalej stanovenia súvisiace s nanočasticami a nanovláknami, testy mikrobiálnej aktivity a stanovenie cytotoxicity. Jednotlivé metodiky boli popísané správne a detailne. Podobne, prezentácia výsledkov, diskusia a záver boli napísané na vysokej úrovni. Práca sa mi veľmi páči, hodnotím ju známkou A vo všetkých bodoch a doporučujem ju k obhajobe.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 123921