KÁČERÍKOVÁ, M. Vývoj organických UV filtrů na bázi přírodních extraktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Práce je zaměřená na využití odpadního kávového materiálu jako zdroje přírodních UV filtrů do kosmetických prostředků. Součástí práce byla analýza odpadní kávové sedliny, mikrobiolgická stabilita v průběhu uchovávání a stanovení SPF hexanového extraktů získaného z odpadu z různých ruhů kávy. Získané extrakty byly enkapsulovány do nanočástic nebo nanovláken na bázi PHA a analyzována jejich velikost, stabilita, biologická bezpečnost a SPF. Předložená práce má charakter komplexní studie a je zpracovaná na vysoké formální i odborné úrovni. Řešená problematika je originální a vyžadovala zvládnutí řady různých technik (zpracování odpadního substrátu, extrakční techniky, příprava částic a vláken, jejich charakterizace, funkcionalizace a testování SPF) a testů cytotoxicity. Diplomantka zvládla rozsáhlou a metodicky i časově náročnou práci výborně, pracovala aktivně a samostatně a získala řadu orignálních poznatků. Studie byla řešena v rámci projektu smluvního výzkumu ve spolupráci s průmyslovým subjektem . Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem a vysoké kvalitě doporučuji diplomovou práci k obhajobě a hodnotím cekovou známku "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kovalčík, Adriána

Diplomová práca s názvom „Vývoj organických UV filtrů na bázi přírodních extraktů“ sa zaoberá aktuálnou témou využitia kávovej sedliny ako hodnotného „odpadového materiálu“ pre výrobu nových cenných produktov, v tomto prípade UV filtrov použiteľných v kozmetických, prípadne medicínskych prípravkoch. Celkovo je práca napísaná prehľadne a bez chýb na 70 stranách (až na preklep na str. 5 „nanončastice“). Informácie v teoretickej časti sú vhodne prezentované a zosumarizované, pričom bola využitá literatúra z domácich a zahraničných vedeckých zdrojov, celkovo 72 literárnych zdrojov. V experimentálnej časti študentka využila a prezentovala celú radu metodík vrátane extrakcie kávového oleja, prípravy macerátov, stanovenie fenolických látok, stanovenie antioxidačnej aktivity, stanovenie SPF, príprava PHB nanočastíc a nanovláken, ďalej stanovenia súvisiace s nanočasticami a nanovláknami, testy mikrobiálnej aktivity a stanovenie cytotoxicity. Jednotlivé metodiky boli popísané správne a detailne. Podobne, prezentácia výsledkov, diskusia a záver boli napísané na vysokej úrovni. Práca sa mi veľmi páči, hodnotím ju známkou A vo všetkých bodoch a doporučujem ju k obhajobe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123921