MÜLLEROVÁ, K. Studium vlivu přídavku liposomů na dlouhodobou stabilitu a vlastnosti pleťového krému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Bc. Kristýna Müllerová se ve své diplomové práci zabývala studiem vlivu přídavku liposomů na dlouhodobou stabilitu a vlastnosti pleťového krému. Na tomto místě je nutné říci, že studentka svým tématem rovněž navázala na předcházející VŠKP, a tudíž je dle mého názoru profilována, jako velmi kvalitní odbornice na oblasti jako jsou emulze, které tvoří neoddělitelnou součást koloidní chemie. Dále si dovolím konstatovat, že v případě řešení této diplomové práce jsem byl spíše takovým „konzultantem“, který spíše pouze dohlížel, případně směroval studentčinu experimentální činnost, než vedoucím, jelikož si studentka připravila prakticky celou experimentální koncepci této diplomové práce samostatně. Za tímto účelem byla studentkou navržena a optimalizována receptura a metoda přípravy pleťového krému na bázi emulze oleje ve vodě. O velmi dobré orientaci v dané problematice svědčí i fakt, že studentka nejdříve analyzovala stabilitu pleťových krémů z hlediska jejich poměru vodné a olejové fáze, a to při dvou teplotách, které odpovídaly teplotě skladování a nanášení na pokožku. Velmi hodnotnými výsledky jsou testy stability nativního a krémů obohacených o určitá množství připravených liposomů s enkapsulovaným vitamínem E, a to po velmi dlouhou dobu skladování tzn. první den–12 týdnů. Jinými slovy, tento dlouhodobý test stability musel být studentkou dlouho a velmi pečlivě naplánován. Dále byly studentkou optimalizovány resp. velmi dobře metodicky využity další instrumentální techniky, jako je reologie/reometrie, metody dynamického rozptylu světla (DLS) a rovněž i použití senzorické analýzy k hodnocení subjektivní jakosti finálních produktů. Dále si musíme uvědomit, že studentkou musel být připraven i hodnotící formulář (dotazník) k vypracování senzorické analýzy. Na tomto místě musím studentku Bc. Kristýnu Müllerovou pochválit, a to zejména za to, že na literární rešerši začala pracovat velmi rychle a usilovně, což velmi přispělo k navržení správné receptury a metodě přípravy pleťových krémů. Jinými slovy, při řešení této DP nedošlo k žádnému významnému experimentálnímu časovému pozdržení, a tudíž mohly být provedeny dlouhodobé testy stability, a to bez zjevného časového presu. V celkovém řešení této diplomové práce studentka prokázala experimentální zručnost a dnes již ojedinělou samostatnost, k práci vždy přistupovala velmi zodpovědně a nad míru pečlivě. V rámci sepisování této DP studentka prokázala nebývalou schopnost pracovat s odbornou literaturou, a také se nebála samostatně interpretovat získaná experimentální data a vyvozovat z nich správné a z vědeckého hlediska logické závěry. Možných konzultací bylo studentkou využíváno v plné míře, což se projevilo tím, že při finalizaci této diplomové práce, se rady vedoucího, tak týkaly pouze formálních doporučení. Díky této diplomové práci byly získány velmi hodnotné experimentální výsledky, na které může studentka jednoduše navázat, a dále je tak plněji rozvinout v následujícím své postgraduálním studiu na FCH VUT v rámci nejen naší biokoloidní skupiny, ale i odborných konferencí týkajících se kosmetologie. Jako vedoucí této diplomové práce mohu říci, že se již dnes těším na naší budoucí spolupráci v rámci doktorského studijního programu. Předložená diplomová práce dle názoru vedoucího beze zbytku splnila cíle, které byly vytyčeny v zadání, proto ji navrhuji ohodnotit stupněm „výborně“ (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Kristýny Müllerové je věnována přípravě jistého typu pleťového krému a jeho zevrubné spotřebitelské charakterizaci. Je možno ji začlenit do oblasti aplikované koloidní chemie doplněné o senzorické hodnocení. Po formální stránce má práce tradiční strukturu. První části jsou jakýmsi úvodním průvodcem do dané problematiky, pokrývajícím problematiku koloidní, kosmetickou i instrumentální, zakončeným přehledem publikovaných prací s obdobnou tématikou. Diplomantka se tak dobře připravila na plnění zadaných úkolů. Ty sice vyplývají z vloženého zadání, nebylo by však bývalo od věci uzavřít celý úvod vytýčením konkrétních cílů práce, které by právě z toho úvodu vycházely. Rozsah celé práce je 90 stran (plus dvě stránky přílohy), což je zcela adekvátní, podobně jako rozsah citací (101 položek). Celkový formální dojem z práce je pěkný, překlepy jsou minimální, typografická stránka je v pořádku, případné výtky uvedu dále. Zprvu mne zarazil docela netypický styl popisků obrázků, případně tabulek, který je rozsáhlejší a ve formě jako by šlo o krátký výňatek z vlastního textu práce. Nakonec ale musím uznat, že takovéto popisky opravdu usnadnily pochopení obrázků, a tím četbu celé práce. Experimenty a jejich provedení jsou popsány dostatečně, podobně je tomu v uvádění a diskusi naměřených dat, výjimky uvádím níže. Práce je ukončena shrnujícím závěrem, obsahujícím i stručný námět pro případný další vývoj či charakterizaci krému. K formální stránce mám následující, spíše drobné poznámky: • v textu často chybí odkazy na obrázky, někdy i tabulky; • osy některých obrázků (např. 21) mají příliš husté kótování (značky) a zbytečně velký počet desetinných míst, což ztěžuje čitelnost; • osobně nerozumím módě poslední doby uvádět čísla odkazů až na koncích odstavců, což spíše zatemňuje pochopení toho, co je citováno a co je vlastní text. Citaci je potřeba uvést na prvém místě, kde se se zdrojem skutečně pracuje, případně později zopakovat. Připomínky týkající se odborné stránky: • v experimentech se mluví o destilované vodě, nejsem si ale vědom, že by pracoviště mělo destilační přístroj; • nemluvil bych o roztoku liposomů (str. 40 aj.), nanejvýš o jejich koloidním roztoku, nebo o disperzi liposomů; • tabulky (od str. 41) udávající složení vzorků s liposomy neuvádějí obsah právě liposomů; • na str. 47 je v tabulkách u indexu lomu částic uvedeno protein, ale bílkoviny nebyly používány, vysvětlení chybí; • na str. 56 a jinde nelze používat pojmy nulová a nekonečná viskozita, ty vlastně už přímo udávají hodnotu viskozity. Je nutno vypsat jako limitní nebo extrapolovanou hodnotu viskozity (na nulovou či nekonečnou smykovou rychlost); • chybí informace o výpočtech provedených při měření tixotropie. Souhrnně konstatuji, že diplomovou prací Kristýna Müllerová prokázala schopnost samostatné odborné práce v oblasti chemie, schopnost práce s odbornou literaturou, návrhu, realizace a zhodnocení vlastních experimentálních postupů. Její diplomovou práci doporučuji přijmout k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 149050