SLINČÁK, A. Příprava certifikace systému řízení kvality univerzitní slévárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Maradová, Karla

Práce se věnovala Přípravě certifikace systému řízení kvality univerzitní slévárny. Cíle práce student splnil. Práce je logicky uspořádna na úvod, 5.kapitol a závěr. Po formální stránce je práce zpracována na požadované úrovni s minimem stylistických chyb. V teoretické části student popsal současný stav řízení kvality podle ISO 9001. Zavedení systému a příprava na kompletní certifikaci by bylo rozsáhlou publikaci, proto v rámci motivace se student zaměřil, zpracoval a vytvořil něktěré dokumenty dle požadavku normy. Student téma zpracoval samostatně a využíval možnost konzultací. Práce je zdařilou publikací a může být využitá v praxi a v budoucnu na ní navážou další práce, aby univerzitní slévárna mohla být certifikovaná zdůvodu požadavků spolupracujících firem. Student při práci s literaturou využíval i zahraniční zdroje a vše řádně ocitoval. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Potanko, Andrej

Diplomová práca je venovaná téme prípravy certifikácie systému riadenia kvality pre univerzitnú (fakultnú) zlievareň. Teoretická časť práce podrobne rozoberá súčasné prístupy k riadeniu kvality. Študent v tabuľkách prezentuje výsledky štúdii zameraných na výhody certifikácie v oblasti ISO 9001. V tejto časti mi chýba podrobnejšie vyvodenie záverov z prezentovaných údajov. Pokračuje časťou venovanej popisu súčasného stavu riadenia kvality. Hlavným cieľom práce má byť príprava na certifikáciu riadenia kvality podľa ISO 9001, avšak na str. 41 študent píše: „Zabezpečenie kvality služieb je zabezpečené systémom riadenia kvality podľa normy ČSN EN ISO 9001:2016.“ Tu vyvstávajú dve otázky. Prvá, pracuje alebo nepracuje zlievareň podľa ISO 9001? Druhá, ak pracuje, čo je vlastne cieľom práce? Zase na str. 42 sa dočítame, že: „Politiku kvality v súčasnej dobe fakultná zlievareň nemá spracovanú.“ A ďalej: „Vedenie fakultnej zlievarne si dalo záväzok k vytvoreniu efektívneho a účinného systému managementu kvality podľa ISO 9001 ...“ Rovnaký rozpor je aj na str. 50. Na str. 41 sa uvádza, že medzi činnosti zlievarne patrí výuková činnosť v odbore zlievarenstva a výskum a vývoj pri vedeckých projektoch. Nižšie na tej istej strane sa zase píše: „Fakultná zlievareň VUT v Brne neaplikuje návrh a vývoj produktov pri realizácii zákazky.“ Zároveň sa na str. 42 uvádza, že sa vychádza zo stratégie vedecko - výskumného a výrobného pracoviska, ktoré je orientované na zákazníka. Dochádza tu k rozporu, ako môže robiť výskum a vývoj a na druhej strane neaplikuje návrh a vývoj produktov. Strana 42: „Vedenie zlievarne musí zaisťovať identifikáciu potrebných procesov pre systém kvality a pre ich aplikáciu v celej spoločnosti.“ Akú spoločnosť študent myslel? V piatej kapitole, na str. 56 je vypracovaná PESTLE analýza, chýba v nej však bližší kontext s problematikou zlievarne. Na viacerých miestach (str. 41, 42, 63) sa študent odvoláva na „Príručku kvality“, nikde však nie je uvedená. Z formálneho hľadiska má práca väčšie množstvo nedostatkov. Nevhodne pôsobí číslovanie úvodu, záveru, zoznamu použitých zdrojov, atď. Študent pri písaní nepoužíval autorský plurál alebo trpný rod. Ďalej sú to nevhodne formulované vety, chýbajúce interpunkčné znamienka, nejednotné používanie odsadenia textu (str. 28, 29, 31, 35, atď.), čechizmy viď str. 40. Na str. 44 sa odvoláva na vývojový diagram bez konkrétneho označenia. Veľký nedostatok sú chýbajúce odkazy v texte na obrázky a tabuľky (str. 52, 56, 58, 61, 62, 64, 66, 67, 68, atď.). Aj keď diplomová práca pôsobí miestami chaoticky, je ju možné odporučiť k obhajobe. Najzaujímavejšie pôsobí veta v kontexte témy práce: „Zlievareň môže po splnení všetkých požiadaviek získať certifikáciu, ale vo výsledku jej to nič neprinesie.“, str. 71. Máme to chápať tak, že predložená práca nemá žiaden zmysel?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 158148