NETOPILÍK, T. Optimalizace přípravy kombinovaných částic s chitosanem a jejich charakterizace s aplikačním využitím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Student kombinované formy Bc. T. Netopilík řešil diplomovou práci v průběhu prodlouženého studia, přesto bylo její řešení poznamenáno značnou časovou tísní ze strany studenta, což vyžadovalo velkou trpělivost a flexibilitu školitelského týmu. Nicméně student dokázal i v rámci omezených časových možností splnit podmínky zadání a zpracovat relativně kvalitní diplomovou práci. Práce je zaměřena na přípravu, charakterizaci a účinky vybraných typů funkcionalizovaných nanočástic na bázi liposomů a chitosomů. Téma je moderní a má řadu perspektivních aplikací, z nichž se student soustředil zejména na aplikace v kosmetice. V rámci řešení diplomové práce student zpracoval přiměřeně rozsáhlou literární rešerši podloženou dostatkem aktuálních literárních zdrojů. Postupně s asistencí zvládl řadu laboratorních postupů od přípravy a funkcionalizace nanočástic přes analytické a instrumentální techniky až po stabilitní testy, návrh kosmetického přípravku a orientační senzorikou analýzu. K řešení práce přistupoval v rámci svých časových možností vcelku zodpovědně, i když komunikace se školitelským týmem byla omezenější a rovněž tak využívání konzultací. Časová tíseň pak výrazně poznamenala i finální zpracování práce, které vyžadovalo intenzivní zapojení školitelů. Výsledkem je i přes uvedené problémy vcelku kvalitní diplomová práce, která obsahuje řadu nových a prakticky uplatnitelných výsledků. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji cekovou známkou B ("velmi dobře").

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce C
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hudečková, Helena

Student Bc. Tibor Netopilík se ve své práci věnoval optimalizaci přípravy a charakterizaci kombinovaných částic s chitosanem pro kosmetické a potravinářské aplikace. V teoretické části této práce jsou shrnuty poznatky ohledně struktury, vlastnostech a metodách přípravy liposomových částic. Student se zde dále zabývá principem uvolňování bioaktivních látek, metodami charakterizace, optimalizací přípravy a možnostmi využití těchto nanočástic. Kapitoly jsou řazeny logicky, avšak místy působí na čtenáře trochu nesouvisle. Sepsaná literární rešerše je řádně odcitována a v dostatečném rozsahu tvoří teoretický základ pro následnou experimentální část. V experimentální části student popisuje přípravu a optimalizaci chitosomů působením různých vlivů použitých metod. Zabývá se charakterizací připravených nanočástic, a to z hlediska enkapsulační účinnosti, velikosti, zeta potenciálu, dlouhodobé stability, stability v modelových prostředích. Dále se věnuje také krátkodobému i dlouhodobému uvolňování enkapsulovaných látek a jejich aplikaci v připravených kosmetických výrobcích, konkrétně v pleťovém krému a hydratačním gelu. U zmíněných výrobků provedl i test účinku na vzorku dobrovolníků. V experimentální části bylo provedeno dostatečného množství experimentů pro vyvození závěrů. Výsledky jsou řádně oddiskutovány a doplněny grafy. Co se týká grafů, měla bych drobnou výtku ohledně vzhledu os u sloupcových grafů, kde bych volila zvýraznění osy a v některých případech jsou zbytečně desetinná místa u stupnice na ose. V případě grafů 25 až 29 (strany 49-53) je u popisku osy y uvedeno, že se jedná o procenta a ta jsou navíc uvedena i u čísel na ose, což lze považovat za chybu. Ačkoliv se v předložené práci vyskytují formální chyby a překlepy, nesnižuje to celkovou úroveň dosažených výsledků. Tato práce splňuje předepsaný rozsah stran a pro vyvození závěrů bylo využito dostatečného množství literárních zdrojů. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 155336