LAMPLOT, M. Kvalita pepře z hlediska obsahu piperinu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Student byl po celou dobu řešení svojí bakalářské práce velmi aktivní. Včas zpracoval teoretickou část práce a to velmi kvalitně. Do laboratoří docházel student pravidelně a při pohybu v laboratoři prokázal, že se plně orientuje v řešené problematice, umí správně připravit vzorek k analýze, umí používat instrumentální techniky a zpracovávat naměřená data. Postup svojí práce student pravidelně konzultoval s vedoucím práce. Naměřená data dokázal student vhodně a správně zpracovat. Zpracovanou bakalářskou práci student včas odevzdal ke kontrole vedoucímu. S prací Marka Lamplota jsem byl celkově velmi spokojen, proto práci hodnotím známkou A-výborně a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Předkládaná bakalářská práce se zabývá problematikou stanovení alkaloidu piperinu v pepři. Teoretická část vychází z celkem 50 literárních zdrojů, zahrnujících populárně naučné i odborné knihy, časopisecké vědecké publikace a některé internetové zdroje v českém i anglickém jazyce. Popisuje pepř a jeho druhy, chemické složení, příp. vliv na lidské zdraví a možnosti jeho průmyslového zpracování. Je zpracována stručně, přehledně a lze ji považovat za dostatečný podklad pro následující experimenty. Formální připomínky: • latinské názvy rostlin se píší kurzívou • v práci jsou používány jednotky neplatné podle SI …ml/min, mol/l, mg/g apod. • nesprávný způsob citace literárních zdrojů (místo [3, 4, 5] má být [3-5] ap.), jejich řazení v textu musí být vzestupné Podstatou experimentální části byl screening vzorků pepře dostupných v obchodní síti ČR. Student nejprve optimalizoval použitou metodu HPLC pro stanovení obsahu piperinu v pepři, následně metodu aplikoval na celkem 10 komerčně zakoupených vzorků. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Ocenila bych lepší (podrobnější) popis obrázků i tabulek (např. chromatogramů na Obr. 4-6), poněvadž není vždy úplně jasné, co přesně znázorňují a znesnadňuje to orientaci ve výsledcích. Nicméně výsledky jsou správně interpretovány a stručně diskutovány, nechybí ani kvalitní statistické zpracování; závěry přehledně shrnují zjištěné poznatky. Musím vytknout formální chyby (viz ukázka výše), které se v práci vyskytují. Zadání práce bylo splněno, práce po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 148290