VALASOVÁ, D. Analýza biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené diplomové práce Bc. Denisy Valasové byla komplexní analýza biologicky aktivních látek v meruňkovém oleji z různých zdrojů. Pozornost byla věnována především třem typům meruňkových vzorků, a to jádrům, pokrutině a lisovanému oleji, ve formě nefermentované i fermentované. Samotná analýza vzorků byla realizována pomocí řady instrumentálních metod. Některé testy probíhali v krátkodobém i dlouhodobém časovém horizontu, jako posouzení vlivu skladování na kvalitu oleje. Ze získaných výsledků byl vyhodnocen obsah účinných látek a navržen kosmetický výrobek, konkrétně krém s obsahem meruňkového oleje. Tento výrobek byl otestován na hydrataci a omezení TEWL z pokožky vybraných probandů. Autorka přistupovala k řešení práce velmi aktivně a samostatně. Prokázala schopnost systematické práce s dobrou orientací v dané problematice s využitím odborné literatury. Rozsáhlá a časově náročná práce obsahuje kromě analýz základních živin a biologicky účinných látek také charakterizaci vybraných parametrů kosmetických přípravků. Výsledky jsou vhodně a kriticky zhodnoceny a oddiskutovány. Na základě cílené poptávky na analýzu meruňkového materiálu představují získané výsledky diplomové práce cenný základ pro případný další výzkum a následnou výrobu konkrétních kosmetických přípravků s obsahem cenného oleje z meruňkových jader. Proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Márová, Ivana

Předložená práce byla řešena v rámci smluvního výzkumu a byla zaměřena na analýzu složení oleje z jader meruněk dodaných soukromým pěstitelem za účelem posouzení jeho použitelnosti pro kosmetické a potravinářské účely. Zvláštní zaměření bylo na srovnání kvality oleje z jader sklizených plodů a jader plodů po fermentaci. Práce v rozsahu 67 stran je členěna klasickým způsobem, rozsah kapitol je vyvážený. Práce je sepsána na vysoké jazykové, formální i grafické úrovni, s minimem překlepů a formálních chyb. Teoretická část výstižně shrnuje základní východiska práce týkající se charakteristik meruňkového oleje, metod analýzy složek a možností využití v kosmetice. Text je doplněn souborem 67 literárních odkazů, z nichž asi polovina je na aktuální separátní literaturu. Experimentální část popisuje metodické postupy a výsledky s diskusí. Zjištěné výsledky jsou vhodně dokumentovány tabulkami a grafy. Výstupy práce jsou shrnuty do výstižného závěru. V průběhu řešení práce musela studentka zvládnout neobvykle široké spektrum metod od extrakčních technik přes instrumentální analýzu až po přípravu a testování kosmetických přípravků in vivo a testy bezpečnosti preparátů in vitro. Výsledkem je velmi zdařilá diplomová práce, která jistě poslouží nejen v rámci smluvního výzkumu, ale i jako metodické východisko k řešení navazujících prací z oblasti kosmetologie. K práci mám některé formální připomínky, které nesnižují celkovou úroveň práce: - str. 41 - na začátku kapitoly Výsledky a diskuse by bylo vhodné připomenout vysvětelní zkratek označení vzorků (např. u Tab.11) - str. 52 - proč hodnota tokoferolu 328,2 ug/g neodpovídá deklarovaným hodnotám, když rozmezí je uvedeno jako 268 - 436 ug/g? - str. 43 - obsah kyseliny linolové odpovídá deklarovanému rozmezí; v textu se tvrdí, že nikoli - str. 55 - byla nějak hodnocena významnost rozdílů v účincích hydratačních krémů s přídavkem různých typů meruňkového oleje a účinků samotného krémového základu? Celkově lze konstatovat, že stanovené cíle práce byly splněny v plném rozsahu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 99322