BAROŠOVÁ, M. Sledování antioxidantů v sušeném ovoci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Téma předložené diplomové práce bylo zadáno na základě zájmu studentky. Komplexní screeningová zaměřená na screening obsahu antioxidantů, antioxidační a antimutagenní aktivitu několika druhů sušeného ovoce studie vyžadovala zvládnutí řady moderních separačních a analytických technik včetně metod práce s mikroorganismy. Součástí práce bylo i sledování vlivu regulovaného sušení na obsah aktivních látek v analyzovaném materiálu. V rámci práce byl zpracován i stručný spotřebitelský dotazník zaměřený na oblibu sušeného ovoce ve vzorku české populace. Studentka v průběhu řešení práce projevila vysokou míru samostatnosti, výbornou organizaci práce a schopnost řešit více souběžných problémů. Zadání práce bylo zcela splněno. Průběžně byly studovány dostupné literární zdroje a získané poznatky byly vhodně aplikovány a využívány k řešení práce. Výsledky rozsáhlé studie byly interpretovány v souladu s literárními údaji, samostatně a s tvůrčím přístupem. Závěry práce byly formulovány stručně, jasně a přehledně, v souladu s výsledky a s přiměřenou mírou zobecnění. Celkovým výstupem práce je kvalitně zpracovaná komplexní screeningová studie s originálními výsledky, z nichž část již byla prezentována či přijata k prezentaci na mezinárodních konferencích. Vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm výborně (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
1) Kde diplomantka vidí největší úskalí předložené práce (např. co se týká získávání výsledků, jednotlivých analýz, atd) 2) V práci byly analyzovány i některé biovzorky (např. bio-brusinky či bio-sultánky). Ve většině výsledků se u nich v sušeném stavu projevil mírný nárůst přítomných antioxidantů. Jak si diplomantka vysvětluje zvýšenou hodnotu proti měřením provedeným u klasicky průmyslově dodávanému ovoci. 3) V teoretické části byl zmíněn "zvrat antioxidantu". Co je příčinou této změny působení? Je známé, u kterých přírodních či chemicky vyráběných antioxidantů může k tomuto docházet a při jaké koncentraci?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 2630