STOROZHKO, V. Zdraví prospěšné bakterie a autenticita mléčných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Studentka přistupovala k řešení úkolů iniciativně. Zejména praktickou část práce vypracovávala s výrazným pracovním nasazením, což se kladně projevilo na kvalitě výsledků. V probiotických mléčných výrobcích prokázala přítomnost bakteriálních rodů a druhů v souladu s údaji deklarovanými výrobci. Studentka splnila požadavky zadání ve výborné kvalitě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

V teoretické čísti práce bylo pojednáno o původu probiotik, jejich vlastnostech a využití v potravinářství. Rovněž byly popsány metody používané při identifikaci probiotických bakterií v mléčných výrobcích. V experimentální části bakalářské práce studentka zvládla řadu náročných experimentálních metod. Pomocí magnetických mikročástic byla izolována DNA z dvou probiotických mléčných výrobků Actimel a Active Jogurt v kvalitě vhodné pro PCR. Po amplifikaci DNA izolované z výrobku Actimel byla prokázana přítomnost DNA domény Bacteria, rodu Lactobacillus a druhu L. casei/paracasei. Po amplifikaci DNA izolované z výrobku Active Jogurt byla prokázana přítomnost DNA domény Bacteria, rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Práce je logicky členěna a získané výsledky jsou v souladu s údaji deklarovanými výrobci. Studentka splnila požadavky zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108150