STOROZHKO, V. Zdraví prospěšné bakterie a autenticita mléčných výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Studentka přistupovala k řešení úkolů iniciativně. Zejména praktickou část práce vypracovávala s výrazným pracovním nasazením, což se kladně projevilo na kvalitě výsledků. V probiotických mléčných výrobcích prokázala přítomnost bakteriálních rodů a druhů v souladu s údaji deklarovanými výrobci. Studentka splnila požadavky zadání ve výborné kvalitě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | A |
V teoretické čísti práce bylo pojednáno o původu probiotik, jejich vlastnostech a využití v potravinářství. Rovněž byly popsány metody používané při identifikaci probiotických bakterií v mléčných výrobcích. V experimentální části bakalářské práce studentka zvládla řadu náročných experimentálních metod. Pomocí magnetických mikročástic byla izolována DNA z dvou probiotických mléčných výrobků Actimel a Active Jogurt v kvalitě vhodné pro PCR. Po amplifikaci DNA izolované z výrobku Actimel byla prokázana přítomnost DNA domény Bacteria, rodu Lactobacillus a druhu L. casei/paracasei. Po amplifikaci DNA izolované z výrobku Active Jogurt byla prokázana přítomnost DNA domény Bacteria, rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Práce je logicky členěna a získané výsledky jsou v souladu s údaji deklarovanými výrobci. Studentka splnila požadavky zadání.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 108150