KOCINGER, O. Aromaticky aktivní látky v ovocných destilátech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Tato bakalářská práce se zabývá identifikací látek zodpovědných za chuť a aroma ovocných destilátů. Podstatou práce bylo srovnat aromatický profil několika vybraných vzorků ovocných destilátů získaných ze soukromé pálenice a zakoupených v běžné tržní síti. Pro identifikaci těkavých látek ve vzorcích byla použita metoda HS-SPME-GC/MS. Student pracoval poměrně pečlivě. Na základě prostudovaných literárních zdrojů vypracoval stručnou, ale poměrně kvalitní teoretickou část práce. Velmi dobře zvládl práci v laboratoři s instrumentální technikou, bez problémů se naučil pracovat se softwarem, správně vyhodnocoval získané výsledky. Problémy se vyskytly při zpracování experimentální části samotné práce, nicméně po překonání počátečních problémů a na základě pravidelných konzultací se podařilo získané výsledky zpracovat do čtivé formy včetně zdařilého pokusu o diskusi. Výstupem je jednoduchý ucelený experiment s výsledky zajímavými především pro praxi.
Bakalářská práce se zabývá identifikací aromatických látek v ovocných destilátech. Teoretická část je zpracována výstižně, v experimentální části jsou v tabulce popsány použité vzorky, jejich způsob přípravy k analýze a podmínky na stanovení aromatických látek pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Výsledky zahrnují identifikované prchavé látky ve vzorcích a jejich vzájemné srovnání. Dosažené výsledky jsou shrnuty do tabulek. Závěry bakalářské práce svědčí o tom, že byla vhodně zvolena metoda určení kvalitativního a kvantitativního složení ovocných destilátů a bylo identifikováno více než 100 prchavých látek.
eVSKP id 100529