SAILOVÁ, G. Základní chemické parametry plodů několika odrůd černého rybízu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Studentka provedla základní chemickou analýzu šťávy z plodů pěti odrůd černého rybízu, které byly vyšlechtěny ve Výzkumném ústavu ovocnářském v Holovousích. U každé odrůdy byly testovány dvě formy, a to keř a V-forma. Chemická analýza zahrnovala stanovení výtěžnosti, rozpustné sušiny, pH, titrační kyselosti, formolového čísla a redukujících cukrů, přičemž se vycházelo z ČSN pro ovocné šťávy. Celá práce je poznamenána nedostatkem času, který měla studentka na její zpracování. Teoretická část je zpracována přehledně, ale zcela postrádá charakter literární rešerše původních článků, kterou bych předpokládal alespoň v kapitole „Chemické složení plodů černého rybízu“. Metody jsou popsány reprodukovatelně a výsledky jsou přehledné. V diskusi je sympatické, že autorka srovnává svoje výsledky s výsledky jiných publikací, ale opět se jedná jenom o učebnice nebo internetové zdroje a nikoliv původní recenzované články. Při práci v laboratoři byla studentka zpočátku hodně nesamostatná, ale postupně se úroveň experimentování zlepšila. Komunikace s vedoucím práce byla nárazová, intenzívnější byla až v závěrečných dvou týdnech před odevzdáním. Přes tyto výhrady práce splnila požadavky zadání.
Bakalářská práce se zabývá jednoduchou problematikou základního chemického rozboru plodů černého rybízu. Teoretická část práce je psaná velmi stručně, nicméně podává základní přehled informací nutných pro experimentální práci. Citovány jsou většinou české knihy, skripta a internetové zdroje, následkem čehož je odborná úroveň práce poněkud nižší. Zdroje jsou citovány nejednotně a neodpovídají požadavkům příslušné normy. Vyskytuje se zde řada dalších formálních chyb, např. - není vhodné uvádět citace v nadpisu kapitoly - citace mají být před tečkou - neúsporná forma citace; např. [4,5,6] místo [4-6] - chybějící očíslování rovnic použitých pro výpočty - nejednotné označení obrázků a tabulek (Tabulka1, Obrázek 1.1). U některých tabulek nadpisy zcela chybí Výskyt překlepů a drobných chyb je na přijatelné úrovni. V experimentální části práce bylo provedeno několik experimentů aplikovaných na čtyři vybrané odrůdy černého rybízu. Výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, jsou velmi stručně, ale správně interpretovány. Závěr je téměř totožný s kapitolou „Diskuse“, nicméně shrnuje zjištěné experimentální poznatky. Uvedené formální nedostatky snižují celkový dojem, na druhou stranu práce působí uceleným dojmem, naměřené výsledky jsou zpracovány přehledně a srozumitelně, zadání bylo splněno a práci lze doporučit k obhajobě.
eVSKP id 72551