JAHNOVÁ, K. Analýza těkavých látek v kávě s využitím extrakčních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2025.
Studentka splnila zadání diplomové práce. K zadaným úkolům studentka přistupovala zodpovědně, svoje experimenty pečlivě plánovala a postup práce pravidelně konzultovala s vedoucím nebo s konzultantem. Studentka prokázala schopnost samostané práce v laboratoři. K studované problematice studentka zpracovala literární přehled, kde prokázala svou schopnost pracovat s literárními zdroji. Výsledky své laboratorní práce dokázala studentka přehledně zpracovat a diskutovat. Zpracovaná práce dle mého pohledu splňuje požadavky kladené na VŠKP a proto práci doporučuji k obhajobě s hodnocením vedoucího práce A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce se věnuje problematice kávy, jejího aromatického profilu a možnostem jeho stanovení. Teoretická část vychází z celkem 97 kvalitních literárních zdrojů, českých i cizojazyčných knih, ale především časopiseckých vědeckých publikací. Zaměřuje se především na popis aroma kávy, těkavé látky, které se na něm podílejí a faktory které ho ovlivňují. Je zpracována přehledně, čtivě a na vysoké odborné úrovni. Podstatou experimentální části je příprava kávy pomocí různých baristických metod (espresso, moka konvice, french press, V60 a turecká káva) a sledování jejich vlivu na aromatický profil připravené kávy. Pro stanovení vybraných těkavých (aromatických) látek byla použita plynová chromatografie s plameno-ionizační detekcí (GC-FID). Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Vytčený cíl se podařilo splnit, podrobné statistické zpracování dat ukazuje dobré rozlišení způsobů přípravy kávy na základě jejich aromatického profilu, resp. obsahu vybraných aromatických látek. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Celkově pěkná práce, téměř bez překlepů a formálních chyb. Přestože aroma kávy je v literatuře už poměrně dobře popsáno, této konkrétní zkoumané oblasti zatím nebyla věnována velká pozornost, na základě provedené kontroly plagiátu byla zjištěna míra podobnosti této práce s jinými pracemi cca 10 %, lze ji tedy považovat za plně originální. Po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 161776