JEŠKOVÁ, K. Chemická a senzorická analýza šťávy z plodů šlechtěných odrůd černého bezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Hrstka, Miroslav

Studentka stanovila nejběžnější chemické parametry (např. obsah rozpustné sušiny, relativní hustotu, formolové číslo) u 18 šlechtěných odrůd černého bezu. Při rozborech vycházela z ČSN pro ovocné šťávy, metody jsou popsány tak, že je možné je bez potíží reprodukovat. U 15 šlechtěných odrůd bylo provedeno senzorické hodnocení, přičemž bylo konstatováno, že senzorické vlastnosti jsou nevyhovující, a to i u odrůd, u nichž se v literatuře uvádí velice atraktivní chuť. Bakalářka pracovala systematicky a velmi pečlivě, pravidelně využívala konzultací, výsledky jsou zpracovány výborně. Předložená bakalářská práce je, podle mého názoru, velmi kvalitní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vespalcová, Milena

Předložená bakalářská práce Kristýny Ješkové se zabývá stanoveními základních chemických ukazatelů šťáv ze šlechtěných odrůd bezu černého. Text teoretické i praktické části je logicky správně členěn do navazujících kapitol. Literární část sumarizuje nezbytné výchozí informace o vlastnostech černého bezu a o chemickém složení jeho plodů. K získání těchto informací autorka používá převážně původní literární zdroje v anglickém jazyce. Informace z uvedených zdrojů jsou velmi dobře zpracovány a správně citovány. Experimentální část práce vychází z normovaných stanovení sedmi vybraných charakteristik ovocných šťáv a celkově zahrnuje poměrně vysoký počet provedených analýz. Výsledky jednotlivých experimentů jsou pečlivě zpracovány, důsledně statisticky ošetřeny, uvedeny v přehledných tabulkách a doplněny informativními nejčastěji sloupcovými grafy. Všechna získaná data jsou komentována a srovnávána s dostupnou literaturou. Se závěry práce lze souhlasit. Práce splňuje všechny požadavky zadání. Po formální a jazykové stránce je na vysoké úrovni. Proto doporučuji bakalářskou práci Kristýny Ješkové k obhajobě a hodnotím známkou výborně - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 51123