GERSPITZEROVÁ, N. Produkce a charakterizace imunologicky aktivních mikrobiálních beta-glukanů kvasinkami. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.

Posudky

Posudek vedoucího

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Nely Gerspitzerové se zabývá produkcí imunologicky aktivních -glukanů karotenogenními kvasinkami. -glukany jsou v současnosti studovány pro svůj imunologický efekt na lidské zdraví a nacházejí tak uplatnění v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Experimentálně a časově velmi náročná práce kladla vysoké nároky na samostatnost a organizační schopnosti při práci v laboratoři, aktivní přístup a ochotu učit se novým věcem, náročným instrumentálním analytickým, enzymatickým a kultivačním technikám kvasinek. Tyto všechny požadavky a cíle práce splnila studentka na výbornou. Po celou dobu experimentální části studentka projevovala aktivní zájem o dané téma a snahu se rozvíjet i mimo oblast své bakalářské práce, což potvrzuje velmi rozsáhlé množství výsledků v této práci. Rád bych vyzdvihl rozsáhlé přehledné výsledky vlivu různých C/N poměrů na produkci jak -glukanů, tak lipidů a karotenoidů. Výstupem je komplexní a nadstandardní bakalářská práce poskytující důležité výsledky v oblasti biotechnologie kvasinek a produkce -glukanů. Získané výsledky budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šimanský, Samuel

Bakalárska práca Nely Gerspitzerovej sa zaoberá produkciou a charakterizáciou imunologicky aktívnych kvasinkových beta-glukánov. Celkový rozsah práce je príjemných 69 strán. Text práce je spracovaný na výbornej jazykovej úrovni a precízne upravený. Práca má celkovo logické členenie, pričom je rozdelená na úvod, teoretickú časť, ciele, experimentálnu časť, výsledkovú časť a záver. V teoretickej časti autorka využíva odbornú literatúru pre detailný popis beta-glukánov, ich producentov (červené kvasinky) a ich biologických účinkov, pričom spomenuté sú i ostatné metabolity produkované červenými kvasinkami, s celkovým počtom citácií 56. Experimentálna časť obsahuje podrobný popis uskutočnených experimentov v rátane kultivácií, stanovenia lipidov, pigmentov a beta-glukánov. Vo výsledkovej časti sú experimenty prehľadne spracované do grafov. Výsledky sú tiež kvalitne okomentované a výborne interpretované jak z hľadiska percentuálneho zastúpenia metabolitov na gram biomasy, tak aj z hľadiska celkového obsahu na liter média. Celkovo práca splňuje požiadavky zadania a je napísaná na vysokej úrovni, odporúčam ju teda k obhajobe a hodnotím známkou „A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 139140