VESELÁ, M. Produkce beta-glukanů vybranými druhy kvasinek, řas a sinic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Předložená práce je zaměřena na produkci beta-glukanů a dalších metabolitů buňkami kvasinek a řas. Beta-glukany jsou v současné době předmětem zájmu studia z důvodu jejich pozitivního vlivu na imunitní systém. Práce vyžadovala zavedení a optimalizaci metody extrakce a anaalýzy beta-glukanů z různých typů buněk. Dále studentka zvládla řadu experimentálních technik jako jsou kultivační techniky kvasinek a řas, separační metody, instrumentální metody (HPLC, GC-FID). Projevila naprostou samostatnost a tvůrčí způsob řešení problémů a rovněž značné organizační schopnosti při pánování a reaalizaci rozsáhlých experimentů. Výsledky zpracovala do nadstandardní práce na vysoké odborné i formální úrovni. Obzvláště je třeba ocenit způsob zpravcování literární rešerše a zejména pak průběžnou diskusi výsledků a konfrontaci s aktuálními poznatky. Vznikla tak velmi zdařilá práce, jejíž výsledky byly již prezentovány na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. M. Veselé se zabývá aktuálním tématem produkce beta-glukanů pomocí mikroorganismů. Předložená práce je klasicky členěna na část teoretickou a experimentální, které shrnují dostupné informace o beta-glukanech, jejich mikrobiálních producentech, dalších významných metabolitech vybraných kmenů kvasinek a řas, možných metodách stanovení zájmových analytů a popis kultivací a metodiky analýz. Výsledky s diskusí pak obsahují řadu zajímavých experimentálních výstupů a srovnání s dostupnou literaturou. Nakonec jsou zařazeny jasně formulované závěry. Vzhledem k rozsáhlosti předložené studie (92 stran) lze předpokládat několik drobných překlepů a nepřesností, které však nijak neovlivňují celkový výtečný dojem z práce. K získání experimentálních dat musela studentka navíc zvládnout nejen přípravu médií a kultivační postupy, ale také složité úpravy matrice a přesnou analytickou koncovku. Jmenované dovednosti a zkušenosti pak bude moci velmi dobře uplatnit v případné další laboratorní praxi. K diplomové práci mám několik poznámek a dotazů: 1) V experimetální části není přesně popsáno, jak byly jednotlivé kmeny kvasinek a řas kultivovány - zda kultivace probíhaly v Erlenmayerově baňce, nebo byl použit MultiCultivátor či bioreaktor. Dále mi zde chybí přesný popis podmínek - jak bylo zajištěno vzdušnění, jaká byla intenzita a barva použitého světla - světlo bylo jiné pro kvasinky a jiné pro řasy? 2) Str. 23 "down-stream proces" - vysvětlete, o jaký proces se jedná. 3) Na str. 45 zmiňujete použití 37 deg C pro kultivaci S. cerevisiae (odkaz [124]), při které bylo dosaženo 2x vyšší produkce glukanu. Proč jste se ve Vaší studii rozhodla pro jinou kultivační teplotu (22 deg C)?
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 107941