VESELÁ, M. Produkce beta-glukanů vybranými druhy kvasinek, řas a sinic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce je zaměřena na produkci beta-glukanů a dalších metabolitů buňkami kvasinek a řas. Beta-glukany jsou v současné době předmětem zájmu studia z důvodu jejich pozitivního vlivu na imunitní systém. Práce vyžadovala zavedení a optimalizaci metody extrakce a anaalýzy beta-glukanů z různých typů buněk. Dále studentka zvládla řadu experimentálních technik jako jsou kultivační techniky kvasinek a řas, separační metody, instrumentální metody (HPLC, GC-FID). Projevila naprostou samostatnost a tvůrčí způsob řešení problémů a rovněž značné organizační schopnosti při pánování a reaalizaci rozsáhlých experimentů. Výsledky zpracovala do nadstandardní práce na vysoké odborné i formální úrovni. Obzvláště je třeba ocenit způsob zpravcování literární rešerše a zejména pak průběžnou diskusi výsledků a konfrontaci s aktuálními poznatky. Vznikla tak velmi zdařilá práce, jejíž výsledky byly již prezentovány na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výslednou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kočí, Radka

Diplomová práce Bc. M. Veselé se zabývá aktuálním tématem produkce beta-glukanů pomocí mikroorganismů. Předložená práce je klasicky členěna na část teoretickou a experimentální, které shrnují dostupné informace o beta-glukanech, jejich mikrobiálních producentech, dalších významných metabolitech vybraných kmenů kvasinek a řas, možných metodách stanovení zájmových analytů a popis kultivací a metodiky analýz. Výsledky s diskusí pak obsahují řadu zajímavých experimentálních výstupů a srovnání s dostupnou literaturou. Nakonec jsou zařazeny jasně formulované závěry. Vzhledem k rozsáhlosti předložené studie (92 stran) lze předpokládat několik drobných překlepů a nepřesností, které však nijak neovlivňují celkový výtečný dojem z práce. K získání experimentálních dat musela studentka navíc zvládnout nejen přípravu médií a kultivační postupy, ale také složité úpravy matrice a přesnou analytickou koncovku. Jmenované dovednosti a zkušenosti pak bude moci velmi dobře uplatnit v případné další laboratorní praxi. K diplomové práci mám několik poznámek a dotazů: 1) V experimetální části není přesně popsáno, jak byly jednotlivé kmeny kvasinek a řas kultivovány - zda kultivace probíhaly v Erlenmayerově baňce, nebo byl použit MultiCultivátor či bioreaktor. Dále mi zde chybí přesný popis podmínek - jak bylo zajištěno vzdušnění, jaká byla intenzita a barva použitého světla - světlo bylo jiné pro kvasinky a jiné pro řasy? 2) Str. 23 "down-stream proces" - vysvětlete, o jaký proces se jedná. 3) Na str. 45 zmiňujete použití 37 deg C pro kultivaci S. cerevisiae (odkaz [124]), při které bylo dosaženo 2x vyšší produkce glukanu. Proč jste se ve Vaší studii rozhodla pro jinou kultivační teplotu (22 deg C)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 107941