CIBULCOVÁ, P. Sledování obsahu vitaminu E ve vzorcích obilovin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Diplomová práce byla vypracována v laboratořích Sladařského ústavu v Brně v rámci projektu TA04021252 – Vývoj zařízení pro fyzikální ošetření semen a sladu pomocí nízkoteplotního plazmatu. Je zaměřena na stanovení obsahu vitaminu E v obilných matricích (ječmen, pšenice, ječný slad, pšeničný slad). Tato zrna byla ošetřena výbojem nízkoteplotního plazmatu, entomopatogenní nebo mykoparazitickou houbou, případně kombinací tohoto ošetření, za účelem zničení plísní, případně jejich sekundárních metabolitů mykotoxinů. Cílem práce bylo zjistit, zda dané ošetření nesnižuje též obsah pozitivních zdravotně významných látek. Diplomantka docházela do laboratoře v mezích svých studijních možností. Po zaškolení pracovala samostatně, zručně a pečlivě. Část vzorků sama extrahovala, pod vedením měřila a samostatně vyhodnocovala. Výsledky shrnula do přehledných grafů a tabulek, porovnala s aktuální literaturou a samostatně interpretovala. Vyhledala a pročetla množství podkladů, včetně cizojazyčných, které správně citovala. Drobné výhrady bych měla pouze k samotnému textu diplomové práce - vzhledem k určité časové tísni autorky a šíři problematiky obsahuje výsledný text některé stylistické chyby a nepůsobí úplně kompaktně a čtivě. S přihlédnutím k výše uvedenému práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B - velmi dobře.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | B |
Otázka: Jaké jsou způsoby a jednotky vyjádření koncentrace lipofilních vitaminů v potravinové matrici? Připomínka: Po experimentální stránce je práce kvalitní, pokusně dobře vedená s jasnými závěry a dostatečně velkými soubory analyzovaných vzorků. Celkovou kvalitu snižuje špatná jazyková úroveň, jak po gramatické stránce, tak větné skladbě s často nejasnými formulacemi..
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | C | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 100005