ILYUSHCHENKOVA, A. Sledování procesních kontaminantů při pražení kávy pomocí LC-MS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.
Studentka pravidelně docházela do laboratoře a svojí práci věnovala dostatečnou pozornost. Postup práce studentka pravidelně konzultovala s vedoucím práce. Studentka prokázala dostatečnou míru zručnosti při práci v laboratoři. Ačkoliv se nepodařilo splnit zadání práce (nebyla sledována produkce akrylamidu během pražení kávy), hodnotím splnění zadání práce známkou A. Toto hodnocení je podloženo faktem, že studentka pro splnění zadání udělala maximum možného. Bohužel, publikovanou a převzatou metodu pro stanovení akrylamidu se nepodařilo v laboratoři zavést a následně již studentka byla limitována časem pro odevzdání práce. V práci byla provedena alespoň diskuse k této problematice na základě studia dostupné literatury. Studentka nedokázala dostatečně zpracovat a interpretovat naměřená data, proto tato kritéria hodnotím známkou C. Celkově práci studentky Ilyuschenkové hodnotím známkou B-velmi dobře a doporučuji práci k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | C | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | C | ||
Využití poznatků z literatury | B |
Předložená bakalářská práce na téma Sledování procesních kontaminantů při pražení kávy pomocí LC-MS byla vypracována na 40 stránkách. Práce je napsána srozumitelně, s minimálním množstvím překlepů a formálních chyb. Kapitoly jsou logicky uspořádány a navzájem na sebe navazují. V teoretické části je přehledně sepsána problematika výroby kávy a možnosti sledování akrylamidu a hydroxymethylfurfuralu, což tvoří dobrý základ k pochopení problematiky. Vše je doplněno dostatečným množstvím názorných obrázků. V experimentální části práce byly připraveny vzorky o různých dobách pražení a byl sledován vliv pražení na koncentraci HMF a AA. Obsah akrylamidu nebyl změřen a byl okomentován jenom teoreticky, což je pouze částečné splnění jedno z cílů práce. Výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů. Interpretace výsledků je přehledná, nicméně by mohla být více rozvedena o porovnání s odbornou literaturou. Veškeré použité zkratky v tabulkách by měly být vysvětleny v legendě. Autorka v závěru stručně shrnuje výsledky a nastiňuje možnosti dalšího výzkumu. V rámci bakalářské práce bylo využito 38 zdrojů odborných i populárně naučných. Přestože autorka správně využila dostatečné množství zdrojů, doporučila bych méně využívat populárně naučnou literaturu a zařadit větší množství odborné cizojazyčné literatury. Musím upozornit, že předložená bakalářská práce, po ověření v programu Theses.cz, má více jak 61% podobnost s nalezenými dokumenty, z toho 28% shodu s bakalářskou prací Bc. Lenky Kohoutové na téma Studium změn chemického složení kávy během pražení. Při porovnání těchto dvou prací bylo zjištěno, že některé úseky teoretické části se opravdu navzájem shodují. Je také potřeba zmínit, že závěrečné práce, se kterými byla nalezena shoda, nejsou uvedeny v citacích hodnocené práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | C | ||
Logické členění práce | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | E | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | D | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 148021