SMĚLÁ, M. Stanovení některých nutričních faktorů ve vybraných druzích ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Předloženou diplomovou práci Bc. Margity Smělébdoporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
Diplomová práce je zaměřena problematiku stanovení některých významných nutričních parametrů (především vitamínu C) ve vybraných odrůdách jablek a kdoulí. Obsah vitamínu C byl stanoven metodou HPLC, ostatní sledované parametry (sušina, refraktometrická sušina, polyfenoly, flavonoidy, titrovatelné kyseliny) pomocí jednoduchých analytických metod. Vzorky byly na závěr senzoricky hodnoceny z hlediska celkové přijatelnosti pro konzumenta. Celkem bylo analyzováno 27 odrůd jablek a 16 odrůd kdoulí, získaných díky spolupráci s pěstitelskou stanicí Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně. Vzorky byly následně porovnány z hlediska obsahu jednotlivých složek a organoleptických vlastností. Teoretická část práce je zpracována stručně a přehledně, celkovou úroveň mírně snižují překlepy a drobné chyby. Vytkla bych také chybějící očíslování rovnic, použitých pro výpočty. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jednotlivých analýz jsou statisticky zpracovány a přehledně prezentovány formou tabulek a grafů. Celkově považuji práci za velmi zdařilou, k experimentální části mám několik připomínek a dotazů:
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 32915