SMĚLÁ, M. Stanovení některých nutričních faktorů ve vybraných druzích ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Předloženou diplomovou práci Bc. Margity Smělébdoporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena problematiku stanovení některých významných nutričních parametrů (především vitamínu C) ve vybraných odrůdách jablek a kdoulí. Obsah vitamínu C byl stanoven metodou HPLC, ostatní sledované parametry (sušina, refraktometrická sušina, polyfenoly, flavonoidy, titrovatelné kyseliny) pomocí jednoduchých analytických metod. Vzorky byly na závěr senzoricky hodnoceny z hlediska celkové přijatelnosti pro konzumenta. Celkem bylo analyzováno 27 odrůd jablek a 16 odrůd kdoulí, získaných díky spolupráci s pěstitelskou stanicí Zahradnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně. Vzorky byly následně porovnány z hlediska obsahu jednotlivých složek a organoleptických vlastností. Teoretická část práce je zpracována stručně a přehledně, celkovou úroveň mírně snižují překlepy a drobné chyby. Vytkla bych také chybějící očíslování rovnic, použitých pro výpočty. Množství a kvalita provedených experimentů odpovídá zadání cílů diplomové práce. Získané výsledky jednotlivých analýz jsou statisticky zpracovány a přehledně prezentovány formou tabulek a grafů. Celkově považuji práci za velmi zdařilou, k experimentální části mám několik připomínek a dotazů:

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 32915