MATEJKO, F. Současné UAS a možnosti jejich aplikace do komerčního prostoru v Evropě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vosecký, Slavomír

Zadání diplomové práce předpokládalo, že autor provede rozsáhlou recenzi dostupných informací o současném stavu vývoje bezpilotních letadel se zaměřením na jejich komerční využití, se kterým úzce souvisí splnění požadavků pro vstupy UAS do řízeného vzdušného prostoru a požadavky na organizační a technické zabezpečení pohybu UAS v tomto společném a řízeném vzdušném prostoru ČR a Evropy. Diplomant provedl podrobné rešerše dostupné literatury a získané informace utřídil z vytýčených hledisek. Definoval základní požadavky na civilní UAS, popsal jejich kategorie a vyjmenoval činnosti, které by UAS mohly podle svých hmotnostních kategorií vykonávat. Charakterizoval použitelné technologie a popsal možnosti jejich využití na palubě UAS. Zpráva o diplomové práci má dva nepřehlédnutelné přínosy – promyšleně strukturované členění a srozumitelně formulované autorovy vlastní závěry. Usnadňuje čtenáři orientaci v současných otázkách dotýkajících se aplikovatelnosti UAS do civilního letectví a upozorňuje na hlavní úskalí řízení provozu pilotovaných letadel a UAS ve společném vzdušném prostoru. Obsah DP zcela odpovídá požadavkům zadání. Autor práce postupoval samostatně a respektoval doporučení vedoucího práce. Uspořádání zprávy je přehledné, logické, formálně na velmi dobré úrovni. Práce obsahuje všechny požadované náležitosti. Bude-li diplomová práce jejím autorem úspěšně obhájena, doporučuji hodnotit ji známkou „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Vlastní přínos a originalita A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šplíchal, Miroslav

Cílem práce bylo posouzení provozních možností současných UAV a jejich použitelnost v komerční sféře. Dalším úkolem bylo specifikovat požadavky na vybavení komerčních UAS pro provoz v řízeném prostoru a technologie CNS umožňující UAS vstup do řízeného prostoru. Vlastní práce je potom rozdělena do tří hlavních částí a včetně úvodu a závěru má 72 stran. Součástí práce jsou také čtyři přílohy. Práce je zpracovaná ve slovenštině V první části práce se autor zaměřuje na popis současného stavu UAS, zahrnující jejich definice, představení vybraných zástupců moderních UAS a možností jejich použití. Součásti je i popis aktuální legislativy a požadavků na UAS, tuto část by bylo vhodnější propojit s druhou částí práce, ve které se autor podrobněji zabývá požadavky pro provoz UAS v řízeném vzdušném prostoru Evropy. V této části je postupně popsána problematika certifikace, provozu v řízených prostorech, ATM a bezpečnost UAS. Ve třetí části práce se pak autor zabývá dostupnými technologiemi CNS pro UAS. Tato část práce je poměrně podrobně zpracována. Celkově je práce zpracována z velkého množství zdrojů, přináší mnoho informací, mezi kterými se však ztrácí přínos autora. Práce by si zasloužila více pozornosti z hlediska celkové úpravy. Texty nejsou zarovnány, nadpisy podkapitol by měly být větší. Také některé obrázky, např. obr č. 48, mohly být větší a v lepším rozlišení. S obrázky mohl autor také lépe pracovat, např. obr. 18 na straně 20. Kromě toho je v textu uveden nesprávný odkaz na obr. 15. Z textů je patrné, že autor pracoval s velkým množstvím zdrojů, avšak forma jejich uvádění není v celé práci jednotná. Mimoto, některé v textu uvedené zdroje nejsou identifikované, např. Davis, 2008 na str. 2. Rovněž v textu postrádám odkaz na přílohy práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 71557