RŮŽIČKOVÁ, M. Vývoj cereálních výrobků pro zvláštní výživu s přídavkem ovocné a zeleninové složky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.

Posudky

Posudek vedoucího

Bendová, Agáta

Magdaléna Růžičková se ve své bakalářské práci věnovala testování bezlepkových cereálních základů a možnost jejich obohacení o bioaktivní látky, jejichž zdroji byly vybrané druhy lyofilizovaného ovoce a zeleniny. Cílem práce byla příprava a charakterizace obohaceného cereálního produktu. Všechny stanovené cíle zadání studentka splnila. Při psaní teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Během řešení experimentální části práce zvládla široké spektrum metod od spektrofotometrických metod přes chromatografické metody až po antimikrobiální testy. K práci studentka přistupovala zodpovědně, aktivně a se zájmem o danou problematiku. Projevila tak laboratorní dovednosti, zručnost a také samostatnost při provádění jednotlivých experimentů. Postup práce i výsledky průběžně konzultovala. Dokázala přehledně zpracovat a komentovat získaná experimentální data a dobře formulovat dílčí i celkové závěry práce. Výsledkem je zdařilá práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubalová, Michaela

Predložená bakalárska práca študentky Magdaleny Růžičkovej sa zaoberá vývojom cereálnych výrobkov s prídavkom ovocnej a zeleninovej zložky. V teoretickej časti sa študentka venuje cereáliám a ich chemickému zloženiu, ako aj ochoreniu celiakia, ktoré je spojené s lepkom. Pozornosť bola tiež venovaná možnostiam obohacovania cereálnych výrobkov rôznymi zložkami. Literárna rešerš je usporiadaná logicky a prehľadne popisuje danú problematiku. V experimentálnej časti boli použité spektrofotometrické metódy, ktorými boli stanovované flavonoidy, polyfenoly, antokyány, antioxidačná aktivita, betakarotén, proteíny a sacharidy vo vzorkách. Študentka tiež používala chromatografické analýzy pre stanovenie lipofilných vitamínov, kyseliny askorbovej a mastných kyselín. Okrem toho sa zoznámila s prácou s mikroorganizmami v sterilnom, prostredí nakoľko boli využité pre antimikrobiálne testy. Tieto metódy boli použité pre analýzu cereálii, ovocných a zeleninových extraktov, ako aj pre analýzu modelových zmesí cereálii s prídavkom rastlinnej a ovocnej zložky. Aj napriek drobným preklepom a typografickým chybám (často zdvojené citácie, predložky na konci riadkov bez pevnej medzery,...), je práca zrozumiteľná a obsahuje množstvo zaujímavých výsledkov, ktoré sú prehľadne spísané do grafov a tabuliek a porovnávané s literatúrou v diskusnej časti. Práca splnila všetky zadané ciele a aj napriek vyššie zmieneným nedostatkom ju odporúčam k obhajobe a hodnotím celkovou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Využití literatury a její citace A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 156958