NOVOTNÝ, M. Kustovnice čínská a maka v nových potravinových výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Posluchač Bc. Marek Novotný pracoval na této fakultě na dosud ojedinělém diplomním úkolu. Připravoval nové potravinářské výrobky, které se na českém potravinářském trhu zatím nevyskytují. Jeden z výrobků - müsli tyčinka - byl zkoušen v poloprovozním měřítku ve spolupráci se soukromými podniky Pekařství Benix s.r.o. a Čokoládovny Fikar s.r.o., obojí v Kuřimi. Diplomant se vždy projevoval jako cílevědomý a racionální. Svou činnost na diplomovém úkolu detailně plánoval a připravoval si podrobné podklady, což bylo obzvláště přínosné při spolupráci se jmenovanými podniky. Zástupci obou firem také jeho přístup velmi kladně hodnotili. K výrazným pracovním vlastnostem diplomanta, které byly při jeho činnosti na diplomovém zadání patrné, patří podle mého názoru ještě spolehlivost, pracovitost, aktivita a samostatnost. Celkově hodnotím diplomovou práci Marka Novotného známkou výborně a jsem přesvědčena, že její autor se stejně výborně uplatní i v následující praxi.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce je zaměřena na výrobu a senzorické hodnocení nových potravinářských výrobků s přídavkem kustovnice čínské a maky. Obě tyto rostliny jsou známy a konzumovány už po staletí v některých částech světa a vykazují celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. V naší oblasti se jedná v podstatě o téměř neznámou novinku. Potraviny, které mají zvláštní pozitivní účinek na naše zdraví, tedy tzv. funkční potraviny, jsou dnes velmi aktuální téma a přídavek zmíněných rostlin do některých typů potravin by mohl výrazně zvýšit jejich nutriční hodnotu i zlepšit některé jiné vlastnosti. Jako modelové vzorky byly v této práci vyrobeny a testovány müsli tyčinka s přídavkem kustovnice čínské a čokoláda s různým přídavkem maky. Chutnost a další organoleptické vlastnosti výrobků byly hodnoceny pomocí stupnicového, pořadového a profilového testu. Pro ověření trvanlivosti byla stanovená také aw produktů. První výsledky ukázaly, že většina vyrobených vzorků je velmi chutná, i další organoleptické vlastnosti byly hodnoceny příznivě, bude však dobré v dalších experimentech ověřit jejich chemické složení, nutriční hodnotu atd. Každopádně se jedná o velmi atraktivní možnost rozšíření nabídky výrobků na našem trhu. Práce je zpracovaná výborným způsobem co se týče provedené rešerše i samotných experimentů a jejich zpracování a kromě několika málo překlepů nemám výraznější připomínky.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Splnění požadavků zadání | A |
eVSKP id 16520