NOVOTNÝ, M. Kustovnice čínská a maka v nových potravinových výrobcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Vespalcová, Milena

Posluchač Bc. Marek Novotný pracoval na této fakultě na dosud ojedinělém diplomním úkolu. Připravoval nové potravinářské výrobky, které se na českém potravinářském trhu zatím nevyskytují. Jeden z výrobků - müsli tyčinka - byl zkoušen v poloprovozním měřítku ve spolupráci se soukromými podniky Pekařství Benix s.r.o. a Čokoládovny Fikar s.r.o., obojí v Kuřimi. Diplomant se vždy projevoval jako cílevědomý a racionální. Svou činnost na diplomovém úkolu detailně plánoval a připravoval si podrobné podklady, což bylo obzvláště přínosné při spolupráci se jmenovanými podniky. Zástupci obou firem také jeho přístup velmi kladně hodnotili. K výrazným pracovním vlastnostem diplomanta, které byly při jeho činnosti na diplomovém zadání patrné, patří podle mého názoru ještě spolehlivost, pracovitost, aktivita a samostatnost. Celkově hodnotím diplomovou práci Marka Novotného známkou výborně a jsem přesvědčena, že její autor se stejně výborně uplatní i v následující praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce je zaměřena na výrobu a senzorické hodnocení nových potravinářských výrobků s přídavkem kustovnice čínské a maky. Obě tyto rostliny jsou známy a konzumovány už po staletí v některých částech světa a vykazují celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. V naší oblasti se jedná v podstatě o téměř neznámou novinku. Potraviny, které mají zvláštní pozitivní účinek na naše zdraví, tedy tzv. funkční potraviny, jsou dnes velmi aktuální téma a přídavek zmíněných rostlin do některých typů potravin by mohl výrazně zvýšit jejich nutriční hodnotu i zlepšit některé jiné vlastnosti. Jako modelové vzorky byly v této práci vyrobeny a testovány müsli tyčinka s přídavkem kustovnice čínské a čokoláda s různým přídavkem maky. Chutnost a další organoleptické vlastnosti výrobků byly hodnoceny pomocí stupnicového, pořadového a profilového testu. Pro ověření trvanlivosti byla stanovená také aw produktů. První výsledky ukázaly, že většina vyrobených vzorků je velmi chutná, i další organoleptické vlastnosti byly hodnoceny příznivě, bude však dobré v dalších experimentech ověřit jejich chemické složení, nutriční hodnotu atd. Každopádně se jedná o velmi atraktivní možnost rozšíření nabídky výrobků na našem trhu. Práce je zpracovaná výborným způsobem co se týče provedené rešerše i samotných experimentů a jejich zpracování a kromě několika málo překlepů nemám výraznější připomínky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace A
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 16520