PUŠKÁROVÁ, R. Potravinářské a kosmetické využití technického konopí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Předložená diplomová práce Bc. Radky Puškárové je zaměřená na potravinářské a kosmetické využití technického konopí. Práce obsahuje přehlednou rešerši týkající se dané problematiky, konkrétně složení aktivních látek v konopí a možnosti jejich využití v kosmetice nebo v potravinářství. Z kosmetického hlediska se studentka zaměřila více na kožní problém akné z více hledisek a v neposlední řade i na způsoby formulace správného kosmetického výrobku s cíleným účelem. V rámci praktické části práce studentka analyzovala dostupný materiál z hlediska aktivních látek, spektrofotometricky i pomocí kapalinové chromatografie, připravila konkrétní kosmetické výrobky jako krém a peeling s aplikací proti akné a následně otestovala na antimikrobiální účinek proti bakterii Propionibacterium acnes, která se významně spolupodílí na vzniku akné. Pro doplnění antimikrobiálního účinku byly přípravky otestovány také proti vybraným zástupcům mikroorganismů z řad G-, G+ bakterií a kvasinek. V semínkách získaných z testovaných rostlin technického konopí byly stanoveny nutriční charakteristiky pro posouzení využití v potravinářství. Během řešení praktické části práce studentka prokazovala velkou míru samostatnosti, zodpovědnosti, pracovala s velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Pozitivně musím hodnotit i práci se získanými daty a jejich interpretaci v diskuzi. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci v návaznosti na případné komerční využití. Cíle diplomové práce byly splněny. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Radky Puškárové se věnuje možnostem využití vybraných aktivních látek technického konopí pro potravinářské a kosmetické aplikace. V teoretické části práce autorka popisuje aktivní látky konopí a jejich možné aplikace v potravinářství a kosmetice. Dále se věnuje stavbě kůže, kosmetickým výrobkům, popisu využitých mikroorganismů a léčbě akné. Celá tato část je logicky členěná a přehledně zpracována. V experimentální části práce pak autorka provedla u různých extraktů ze dvou odrůd konopí stanovení obsahu polyfenolů, flavonoidů, antioxidační aktivity a kanabinoidů. U extraktů a připravených kosmetických produktů byla stanovena i jejich antimikrobiální aktivita. Rovněž byly sledovány nutriční hodnoty konopných semínek. Dosažené výsledky jsou přehledně prezentovány především formou tabulek a grafů. V práci se vyskytují pouze drobné formální nedostatky, například chybějící chybových úseček v grafech a statistické zpracování u testů stanovení antimikrobiální aktivity. Celkově je však práce velmi dobře sepsána, všechny výsledky jsou dobře okomentovány a přehledně shrnuty v závěru. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B |
eVSKP id 113474