POŠTULKOVÁ, H. Chemické modifikace hydrogelů z přírodního polysacharidu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojtová, Lucy

Studentka prokázala při řešení diplomové práce naprostou samostatnost a hlavně schopnost logického myšlení. Kromě příprav vzorků využila možnost velkého množství analýz a nadlimitně v rámci diplomové práce charakterizovala deacetylované polysacharidové vzorky. Pravidelně využívala konzultace a zapojovala se do skupinových mítinků, kde i sama anglicky prezentovala svoji práci. Předložená práce splňuje všechny body zadání a studentka v ní bude i nadále pokračovat během doktorandského studia. Práci hodnotím známkou "výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Žídek, Jan

Práce pojednává o chování polysacharidu gum Karaya. Studentka popisuje přečištění ze surového materiálu a deacetylaci. U výsledného produktu popisuje vlastnosti produktu pomocí různých metod. Práce je psána čitelně. Studentka splnila stanovené cíle práce. Kladem této práce je velký rozsah experimentální práce, který je výrazně rozsáhlejší v porovnání s běžnými diplomovými pracemi. A to jak v samotné metodě přečištění a deacetylace tak při analýze vzorků. Výsledky jsou také diskutovány se znalostí tématu a na základě literárních podkladů. Práci lze vytknout malé nedostatky. Prvním z nich je nižší přehlednost v popisu vzorků. Vzorky jsou popsány písmeny A-H + indexem. Rozdíly mezi vzorky jsou uvedeny na straně 21-23. Ve výsledcích je pak uvedeno pouze označení vzorku (např. OGK, A1, A2). Význam těchto zkratek se musí dohledat na jiném místě práce. Čtení práce tak zabere více času, než je nutné. Bylo by jednodušší napsat vždy přímo do legendy k obrázku jak se jednotlivé vzorky liší. (Tak jako to je na obrázcích 36-39.) V obrázcích a tabulkách je někdy použita desetinná čárka a jindy tečka. U obrázků z rastrovací elektronové mikroskopie není hned jasné, jaké rozdíly mezi obrázky 21 a 22 mají být vidět. To je až po podrobnějším zkoumání obrázku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 72615