MOHELSKÝ, T. Izolace DNA ze sýrů pro použití v polymerázové řetězové reakci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

Práce byla experimentálně velmi náročná. Při jejím vypracování student pracoval s výrazným pracovním nasazením. V první části práce byl optimalizován postup izolace DNA vhodné pro PCR ze sýrů z komerční sítě, z čerstvých sýrů a z láků. V druhé části práce byly připraveny produkty PCR s GC svorkou a byla provedena analýza produktů PCR pomocí DGGE. Získané experimentální výsledky jsou originální. Student pracoval s výrazným pracovním nasazením a se zájmem o řešenou problematiku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Práce byla zaměřena na izolaci DNA v kvalitě vhodné pro použití v PCR z měkkých sýrů (obtížně zpracovatelná matrice obsahující inhibitory PCR). Dále byl optimalizován postup PCR s primery s GC svorkou pro následnou analyzu amplikonů pomoc ídenaturační gradientové gelové elektroforézy. Získané poznatky jsou využitelné při hodnocení kvality měkkých sýrů. Práce je dobře napsána a obsahuje originální poznatky, které budou využity při zadávání dalších diplomových prací. K práci mám některé formální připomínky: - str 50 a 51 - vhodnější je použít vyjádření " Amplfikace DNA izolované ...", - str. 51, Obr, 35 má být Agarosová

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 65289