VYSOKÁ, M. Vývoj energetických nápojů nového typu s obsahem přírodních aktivních složek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Studentka Marie Vysoká se ve své diplomové práci zaměřila na vývoj a přípravu nového energetického nápoje. Cílem práce bylo navržení nového energetického nápoje včetně jeho základní charakterizace a senzorické analýzy. Studentka všechny tyto stanovené cíle zadání splnila. K práci přistupovala se zájmem a velmi aktivně. V teoretické části se studentka věnuje složení dostupných energetických nápojů a možnostem jeho obohacení, včetně využití enkapsulace. Autorka zde čerpá z řady zdrojů z převážné většiny z článků publikovaný v zahraničních odborných časopisech, prokázala tak schopnost práce s odbornou literaturou. Během řešení experimentální části práce zvládla řadu analytických a enkapsulačních metod. Projevila tedy i dobré laboratorní dovednosti. Při experimentální práci pracovala samostatně a projevila schopnost plánovat si návaznost dílčích experimentů. Iniciativně přistupovala i k navrhování vlastního energetického nápoje a k jeho senzorickému hodnocení. Výsledky práce budou publikovány na mezinárodní potravinářské konferenci. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Diplomová práce Bc. Marie Vysoké se zabýva vývojem energetického nápoje s obsahem přírodních aktivních složek. Problematika dané témy je přehledně zpracovaná v teoretické části, kde byly popsány jednotlivé složky energetických nápojů, tak i různé možnosti úprav aktivních složek a techník využitých při výrobě nápojů. V obsáhlé a hlavně časovo náročné experimentální části práce se studentka zaobírala analýzou stávajících energetických nápojích dostupných na trhu. Dále pak návrhem nových typů energetických nápojů a jejich charakterizací, senzorickou analýzou připravených komponent nápoje a nakonec, dle výsledků senzorického hodnocení, návrhem konktrétního energetického nápoje. Praktická část práce je logicky členěná, výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů doplněných vhodnou diskuzí. V množství dílčích experimentů je vidět autorkin zájem o danú problematiku, kde zvládla řadu metodických postupů. Celkově můžu konstatovat, že vytýčené cíle předložené diplomové práce byly splněny, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný – A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 99326