PLHALOVÁ, Ž. Metabolická adaptace karotenogenních kvasinek na nutriční stres indukovaný vybranými odpady potravinářského průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Žanety Plhalové se zabývá studiem využití lipidických odpadů potravinářského průmyslu v biotechnologické produkci karotenoidů, lipidů a jiných lipidických látek pomocí karotenogenních kvasinek. Experimentálně velmi náročná bakalářská práce kladla vysoké nároky na samostatnost a organizační schopnosti při práci v laboratoři, aktivní přístup a ochotu učit se novým věcem. Studentka s přehledem zvládla náročné kultivační techniky karotenogenních kvasinek na celkem 21 typech produkčních médií. Dále také zvládnutí extrakčních a instrumentálních technik potřebných ke zpracování získané mikrobiální biomasy. Tyto všechny požadavky studentka splnila a v průběhu celé práce vykazovala vysokou míru samostatnosti, proaktivní přístup a ochotu učit se novým věcem. Výsledky této bakalářské práce podávají komplexní obraz chování karotenogenních kvasinek kultivovaných na vybraných lipidických odpadech (kávový olej, odpadní fritovací olej a odpadní živočišný tuk). Získané výsledky budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty v oblasti využití odpadů v cirkulární ekonomice. V rozsáhlé práci se vyskytují menší překlepy a nedostatky, které však nijak neovlivňují hodnotu celé práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šimanský, Samuel

Predložená bakalárska práca sa zaoberá štúdiom metabolickej adaptácie vybraných kmeňov karotenogénnych kvasiniek na nutričný stres indukovaný odpadnými lipidickými látkami. Medzi použité lipidické substráty patrí kávový olej, fritovací olej, živočíšny tuk a glycerol. Za sledované metabolity boli zvolené karotenoidy, lipidy, ergosterol, ubichinón a tokoferol. Práca má klasické členenie, pričom začína teoretickou časťou, v ktorej sú prehľadne zhrnuté poznatky o sledovaných lipidických metabolitoch a o ich producentoch, ktorými sú karotenogénne kvasinky. V teoretickej časti sú tiež zhrnuté možnosti kultivácie týchto organizmov a možnosti analýzy ich metabolitov, pričom je celá táto časť doplnená zmysluplnými obrázkami či schémami. Výsledková časť je, aj vzhľadom na vysoké množstvo uskutočnených experimentov, prehľadne spracovaná a výborne komentovaná. Závery práce sú výstižne a detailne formulované. Rozsah práce je, aj vrátane príloh, nadštandardne vysoký a to celkovo 78 strán. Celkovo práca pôsobí uceleným dojmom, odporúčam ju k obhajobe a hodnotím známkou výborne / A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131840