PLHALOVÁ, Ž. Metabolická adaptace karotenogenních kvasinek na nutriční stres indukovaný vybranými odpady potravinářského průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Předložená bakalářská práce studentky Žanety Plhalové se zabývá studiem využití lipidických odpadů potravinářského průmyslu v biotechnologické produkci karotenoidů, lipidů a jiných lipidických látek pomocí karotenogenních kvasinek. Experimentálně velmi náročná bakalářská práce kladla vysoké nároky na samostatnost a organizační schopnosti při práci v laboratoři, aktivní přístup a ochotu učit se novým věcem. Studentka s přehledem zvládla náročné kultivační techniky karotenogenních kvasinek na celkem 21 typech produkčních médií. Dále také zvládnutí extrakčních a instrumentálních technik potřebných ke zpracování získané mikrobiální biomasy. Tyto všechny požadavky studentka splnila a v průběhu celé práce vykazovala vysokou míru samostatnosti, proaktivní přístup a ochotu učit se novým věcem. Výsledky této bakalářské práce podávají komplexní obraz chování karotenogenních kvasinek kultivovaných na vybraných lipidických odpadech (kávový olej, odpadní fritovací olej a odpadní živočišný tuk). Získané výsledky budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty v oblasti využití odpadů v cirkulární ekonomice. V rozsáhlé práci se vyskytují menší překlepy a nedostatky, které však nijak neovlivňují hodnotu celé práce. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Predložená bakalárska práca sa zaoberá štúdiom metabolickej adaptácie vybraných kmeňov karotenogénnych kvasiniek na nutričný stres indukovaný odpadnými lipidickými látkami. Medzi použité lipidické substráty patrí kávový olej, fritovací olej, živočíšny tuk a glycerol. Za sledované metabolity boli zvolené karotenoidy, lipidy, ergosterol, ubichinón a tokoferol. Práca má klasické členenie, pričom začína teoretickou časťou, v ktorej sú prehľadne zhrnuté poznatky o sledovaných lipidických metabolitoch a o ich producentoch, ktorými sú karotenogénne kvasinky. V teoretickej časti sú tiež zhrnuté možnosti kultivácie týchto organizmov a možnosti analýzy ich metabolitov, pričom je celá táto časť doplnená zmysluplnými obrázkami či schémami. Výsledková časť je, aj vzhľadom na vysoké množstvo uskutočnených experimentov, prehľadne spracovaná a výborne komentovaná. Závery práce sú výstižne a detailne formulované. Rozsah práce je, aj vrátane príloh, nadštandardne vysoký a to celkovo 78 strán. Celkovo práca pôsobí uceleným dojmom, odporúčam ju k obhajobe a hodnotím známkou výborne / A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131840