CALÍKOVÁ, N. Dostavět město [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Natália se k zadanému tématu postavila tak, že půjde cestou jednoduché ekonomické stavby. To se jí podařilo. Dům by byl poměrně snadno realizovatelný i v podmínkách maloměsta. Nese si to s sebou ale několik nešvarů. Projekt se až příliš blíží současným developerským standardům, chybí mu ambice překročit hranice běžného a ustavit nový standard. Opakující se obytné kvádry jsou propojené nízkými jednopodlažními komunitními objekty, které uzavírají dvory od rušné ulice Osvoboditelů. Měřítko staveb a jejich prostor je vydařené a odpovídající kontextu místa. Bohužel celku chybí nějaká hlubší architektonická úvaha a působí mechanicky. Projekt je slaběji graficky pojednán, ať už jde o zpracování výkresů, nebo vizualizace, které dostatečně nepopisují atmosféru domu. Autorka navrhla konvenční, nicméně přesvědčivě vyřešný dům a podařilo se jí dobře naplnit zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Studentka pracovala svědomitě. V průběhu semestru projekt prodělal dramatický pozitivní vývoj. Nicméně potenciál k dalšímu zlepšejní zde ještě zůstává. Ať už v projektu jako takovém nebo v jeho lepší prezentaci.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Krištof, Michal

Studie bytového souboru s názvem „Tam, kde je domov“ je zdařilou vysokoškolskou prací, která předkládá v základu standartní funkční řešení bytového komplexu a po zapracování připomínek by bylo možné s ní dále pracovat i pro případné další stupně projektové dokumentace. Práce splňuje požadavky na závěrečnou vysokoškolskou práci BSP na FA VUT v Brně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Urbanistická struktura řešeného bytového souboru vychází z lineárního charakteru pozemku a do značné míry navazuje i na stopu historického vývoje, který byl významně ovlivněn drastickým zásahem vybudovaní frekventované komunikace jižně od řešeného území. Tento fakt projekt správně reflektuje umístěním provozů, které budou tímto ruchem potenciálně méně rušeny na jih a snahou o vytvoření zklidněné komunikace v severní části, kam jsou zároveň orientovány dvory urbanistické struktury. Jako potencionálně problematické vnímám fungování těchto dvorů. Autorka je popisuje jako soukromé, ale z hlediska přístupu jsou v navrhovaném řešení veřejné (či by se daly považovat za poloveřejné). Od ulice jsou odděleny nízkou zídkou a režim jejich fungování není z hlediska kolemjdoucího uživatele čitelný. Pokud mají být dvory majetkově polosoukromé (sloužit s omezeným přístupem pouze obyvatelům domu), hrozí jejich úplné uzavření a vymezení ploty a brankami, což může být nešťastné z pohledu ze severní ulice. Za stejně nevhodné považuji využití parteru v severní části domů. Funkční náplň těchto míst je jedním ze stěžejních prvků budoucího charakteru severní ulice a díky umístění vedlejších a komunikačních provozů (schodiště, kolárny atd.) zůstává potenciál vzniku nové ulice nevyužit. Hrozí, že při doplnění plotů bude celá severní strana řešeného území neživým a smutným místem.
Provozní řešení B Jak už bylo zmíněno v urbanistickém řešení, za problematickou považuji snahu o vytvoření soukromého prostoru na úrovni ulice v zálivech objektu ze severní strany a fungování dvorů. Dispozice bytů jsou řešeny bez zásadních provozních problémů. Jsou jednoduché a funkční. Bezbariérové byty v přízemí umístěné v rozích budou ale pravděpodobně velmi tmavé a možná nevyhoví na požadavky na proslunění a denní osvětlení obytných místností. Vedlejší prostory koláren a komunálního odpadu mají narozdíl od nich světla dostatek. Vstupy do objektů postrádají zádveří. Nepříliš vhodná je nutnost vyvážení domovního odpadu přes zádveří objektů.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukčně jsou objekty řešeny jako zděné s monolitickými stropy. Což je tento typ objektu vhodné a funkční řešení. Otázkou je vyhovení konstrukce na tepelně technické požadavky, a to zejména v 1NP, kdy je použito obvodové zdivo Porotherm Profi tl. 380 mm bez dodatečného zateplení. Pro menší komplikovanost a celkovou ekonomiku statického řešení objektu by bylo vhodné propsat nosné stěny a mezi bytové příčky přes 1NP až do základové konstrukce. V 1NP také zcela chybí všechna instalační jádra z horních pater bytů. U jedné stavby je vhodné používat jednotná a systémová řešení (v konstrukčních řezech se například střídá užití sádrové a vápenné omítky a různých tlouštěk).
Architektonické řešení C Architektonické řešení odpovídá základním požadavkům na jednoduchou a ekonomickou městkou bytovou zástavbu. Zároveň by toto řešení mohlo být v parteru více otevřené, reagovat na okolí a komunikovat s ním. Přiložené perspektivy dokládají, že zejména komerční jednotky, restaurace a komunitní prostory nejsou z architektonického řešení příliš čitelné a od sebe odlišitelné. Za ne úplně vhodné a šťastné považuji řešení severních fasád objektu, které jsou až na vstupy a prosklené schodiště úplně slepé. Přitom jsou umístěny přímo naproti stávajícím historickým objektům se zdobnými fasádami z přelomu 19. století. Architektonické řešení by mělo více reagovat na identitu místa, které je přímo na hranici historického centra a městské památkové rezervace.
Formální úroveň C Formální úroveň práce odpovídá požadavkům na bakalářský titul. Grafickému zpracování práce nelze upřít estetickou kvalitu, avšak po obsahové a výpovědní stránce má drobné nedostatky. Za poměrně zásadní považuji chybějící vyznačení řešeného území ve všech výkresech analytické části, díky kterému se studium této části stává detektivní prací. Stejně tak by bylo vhodné doplnit širší kontext obce Louny, zmiňované dopravní napojení na Prahu a také podklady, ze kterých by bylo lépe čitelné okolí, velikost a vytíženost sousední komunikace. (Ze čtyř přiložených malých fotografií to příliš čitelné není.) V předložených řezech by bylo vhodné doplnit profil ulic pro doložení funkčnosti urbanistického řešení.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 142316